Адриана Сомлева от „Занимания за знания“: Натрупахме опит, намерихме нови приятели и изживяхме пълноценно времето през ваканцията

За втора поредна година в Севлиево успешно се реализира целодневната лятна занималня „Занимания за знания“. Нейният организатор и ръководител Адриана Сомлева-Стоилова отчете успешен сезон и това лято.

„Началото изглеждаше неясно и дори невъзможно с всичките недотам изчистени предпоставки и изисквания около пандемията. Няма да крия, че въпреки очакванията на родителите отново да осмислим лятото на децата им, имахме сериозни колебания дали да поемем такава отговорност при новите обстоятелства. В същото време, в качеството си на родител, трябваше да осигуря адекватна грижа и за моето дете през ваканцията, докато възрастните в семейството сме на работа.

Социалната дистанция се отрази зле на всички, но най-вече на малките, тъй като те сега трупат опит в общуването и изграждат отношения по между си. Точно те имаха най-силна нужда да са сред връстници и да играят приоритетно навън, събирайки слънце и трупайки сили и имунитет за зимата“, споделя Адриана Сомлева.

От напълно непознати деца в различна възраст и разнородни интереси за малко повече от три месеца всички стават една общност и екип. В „Занимания за знания“ организаторите успяват да сплотят и да предизвикат чувство за обща отговорност, мислене в групата, взаимопомощ и така всички стават приятели.

„Седмиците се нижеха една по една, като с всяка следваща ние се учехме с децата. Те бяха нашият фокус и нашият мотив за всичките ни усилия да преминем през всички трудности. Заради тях си заслужаваше да не позволим акцента да не премине другаде. И да, разбира се, и заради позитивизма и неподправеното  отношение, които се връщаха обратно към нас“, разказа още тя.

Това лято занималнята на „Занимания за знания“ посетиха над 45 деца, които идваха за различен период от време, а повечето –  през цялото време. „Свършихме доста работа под формата на игра. Отново разделяхме седмиците на акценти и понатрупахме обща култура на различни теми – история, човешкото тяло, светът който ни заобикаля – флора и фауна, екология, рециклиране, традиции и обичаи, здравословно хранене, спорт, спортен дух и отборност, професиите в миналото, настоящето и бъдещето, емоциите и емоционалната интелигентност, възпитание и обноски, космос и Вселена, селото с домашната храна от градината и селскостопанските животни. Срещнахме децата с много лидери и ментори, от които децата да почерпят опит и да попият от тяхната енергия. Въпреки пандемията, успяхме да посетим Плевен – Панорамата и Историческия музей, Габрово – ЕМО Етър, музеите и галериите в нашия град, направихме поход в планината, излет и пикник в гората, яздихме коне и проследихме цикъла на млякото от кравефермата до магазина. Отново наблегнахме на немския език и децата, които имаха възможност посещаваха и тези занятия. Защо немски – заради редица възможности и потенциални ползи в бъдеще – безплатното образование в Германия и кариерното развитие тук, връзките, които можем да изградим с тази страна – безспорно най-мощната икономически Европейска държава. Пък ако знаеш немски, какъв ли език от романската група ще ти се опре?!

Натрупахме спомени, намерихме приятели и изживяхме пълноценно времето през ваканцията. Освен целенасочените и структурирани занимания по програма, децата отмаряха и се забавляваха с песни, танци, спорт, щафети, водни игри, сценки, отборни състезания, театър и други неструктурирани игри.

Благодарни сме за отношенията и, смея да кажа, приятелствата със семействата на нашите деца – благодаря ви, че ни гласувахте доверие, благодаря ви, че ни поверихте най-скъпото си“, каза Адриана Сомлева.

Организаторите на целодневната лятна занималня „Занимания за знания“ изказват благодарност за подкрепата на СУ „Васил Левски“, „Исторически музей-Севлиево“, „М-Прес“ ООД и „СТЕЛИТ 1“ ЕООД.

Сподели: