Ако срещнете мечка в Балкана…!?

Не бягайте, ако срещнете мечка в Балкана! Това би предизвикало хищника да ви преследва и нападне. Най-добрият вариант е да се отдалечите бавно по обратния път, без да обръщате гръб на животното. Привлечете неговото внимание, но вече без да викате или ръкомахате. Най-добре е да говорите тихо и успокоително, така че то да знае, че сте там, без да го уплашите. Това съветват експертите от Дирекцията на  националния парк „Централен Балкан“, чиято основна цел е да опазва видовете и техните местообитания. В него дивите животните се движат свободно, като понякога дори използват създадените от човека пътища и пътеки. Винаги, когато излизате на разходка сред природата, трябва да имате предвид, че срещите с дивите животни са възможни и вашето поведение трябва да е съобразено с тях.

Кафявата мечка е най-едрия хищник в България. Срещите с нея могат да бъдат както приятни, така и опасни. Ето и някои неща, които може да направите за да ограничите възможността за неприятни последствия.

Повечето животни се страхуват от хората и избягват срещите си с тях. Обикновено такива се случват когато животното не е усетило човешкото присъствие. За да избегнете нежеланата среща създавайте шум (говорене на висок глас, подвикване, свирене и др.), който да издава вашето присъствие.
В повечето случаи животните нападат хора, когато са уплашени, от любопитство или защитавайки
малките си. В такива случаи трябва да легнете на земята по очи или свити на кълбо и да покриете с ръце главата и врата си. Ако ви подгони хвърлете настрани раница, връхна дреха или др., които могат да привлекат вниманието ѝ.

Не давайте храна на мече, ако го срещнете само. Мечето рядко се отдалечава от майка си, а подобна среща е от малкото причини мечка да нападне човек. В такива случаи, се отдалечете от мястото в посоката, от която сте дошли. Когато мечето е останало без майка, то е объркано и любопитно. Възможно е да търси контакт с хората за да си набави храна. В тези случаи най-грешното, което може да се направи е да му бъде дадена храна или да бъде уловено. Губейки страха си от човека, то не само няма да оцелее в природата, но е възможно да ни причини вреди.

Кафявата мечка е защитен вид, забранени са всички форми на умишлено улавяне или убиване на екземпляри с каквито и да е уреди, средства и методи;
Всяко посегателство върху кафявата мечка се наказва със лишаване от свобода до 5 години и с глоба от 2 000 до 20 000 лева.

В случай на среща с кафява мечка на територията на национален парк „Централен Балкан“ е необходимо да информирате:
Дирекция „НП Централен Балкан“:
тел. 066 80 12 77 – всеки делничен ден от 8:00 до 16:30 часа

GSM 0889862219
е-mail: office@centralbalkan.bg

Сдружение за дива природа „Балкани“
0876482611 – Владимир Тодоров

Още по темата:

Сподели: