Ансамбъл „Тракия“, Илия Луков и Яница на сцената на „Семе българско“

Младите таланти на Севлиево очакват с нетърпение да се включат във фестивалната програма, сподели кметът д-р Иван Иванов

 Пъстра музикална програма подготвят организаторите на националния фестивал „Семе българско“ и Община Севлиево. В рамките на неговото шесто издание, на сцената в парк „Казармите“ в Севлиево, ще се изявят десетки талантливи групи от региона.

Начало на двудневния музикален маратон ще постави ансамбъл „Развитие“ при НЧ „Развитие 1870“ – Севлиево. След официалното откриване в съботния ден, което ще бъде в 10:30 ч., ансамбълът обещава фолклорна феерия от всички етнографски области и кани всички посетители да се хванат на хорото.

След тях в 13 ч. Илия Луков ще се качи на сцената и ще поднесе концерт, в който всеки от нас да запее и заиграе в българския ритъм. Концертът е неизменна част от посланието на фестивал „Семе българско“ – да споделим своите традиции, предавайки ги нататък във времето.

Фолклорният концерт на любимката на малки и големи – Яница – ще започне в съботната вечер – от 19 ч., а дотогава на сцената ще се изявят работилница за танци „Бяла българка“; Трио „Звън“; Upstream voices; Фолклорна формация „Веселина“ към Народно читалище „Развитие“; Пенсионерски клуб „Васил Левски“; Народно читалище “Пейо Яворов 1927“ – с. Борики; Читалище „Жълтеш“ – Габрово и Оркестър „Севлиево“.

Традицията повелява първият фестивален ден да завърши с огън, и, ако на миналогодишното издание пленяващите нестинари споделиха своята магия, то в 20 часа на 20 април, с етно ритми групата за огнено изкуство „Огнени сенки“ ще разкаже една история в танц с много светлина и ритъм.

Вторият фестивален ден е на 21 април, Цветница и ще започне с най-важните в живота на възрастните – децата, цветята на техния живот. След традиционното представяне на дейността на фондация „Искам бебе“, в неделя своите предизвикателства – в музика и танци – ще споделят децата от ОДЗ „Пролет“, ДГ „Радост“, ДГ „Слънце“ и ДГ „Щастливо детство“; Детски комплекс „Йовко Йовков“; Фолклорен ансамбъл „Габровче“; формация „Децата на Севлиево“ и 12 годишната Нерал Ибрямова.

Пъстра програма с музикални и танцови номера от различни фолклорни области, завладяваща с майсторско изпълнение от професионалните артисти, са подготвили ансамбъл „Тракия“. Спектакълът им „Майка България“ е с начален час в 13 ч. и ще ни даде повод да си спомним кои сме, ако сме забравили, за да благодарим за завещаното ни и да обещаем – в името на децата и дедите си, че българското не само ще бъде, но и ще пребъде.

За доброто настроение на посетителите на шестото издание на фестивал „Семе българско“ ще се погрижат и  Вокална група „Хармония“; Народно читалище „Св.Климент Охридски – 1899“ от с. Сенник; Народно читалище „Цвятко Иванов – 1919“ – с. Крушево; Народно читалище „Зора“ – кв. Нова махала, Габрово и Клас по акордеон и синтезатор с ръководител Ценка Ганчева.

Тазгодишното издание на фестивала ще завърши с фолклорна танцова формация „Боженци“, които канят всички гости на събитието на хоро на мегдана.

Не е случайно мотото на шестото издание на фестивала „Ние сме България…“, защото всичко, което ще се случи през двата фестивални дни, ще ни води по пътя към нас самите – не в миналото, а в настоящето. Така ще докажем, че старата поговорка: „Каквото посееш, това и ще пожънеш“ е истинска, като самия живот.

Целта на Община Севлиево е да подкрепя българското и заради това се радваме да посрещнем на сцената в парк „Казармите“ родни изпълнители с автентични фолклорни песни. Младите изпълнители от Севлиево също с нетърпение очакват да се включат във фестивалната програма“, сподели кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов.

Елате, вземете, споделете парченце от българския рай, защото заедно можем повече.

 

Още по темата:

Сподели: