Африканска чума по свинете в област Габрово няма

„Област Габрово е една от малкото области в Северна България, в която няма огнища на болестта Африканска чума по свинете. Затова е от изключителна важност да се засилят мерките за превенция и безопасност и да продължат да се изпълняват предприетите до момента мерки. Стремежът ни е да не позволим на вируса да се разпространи и да нанесе огромни щети.“ – заяви заместник областният управител Росен Цветков по време на разширено заседание на Областната епизоотична комисия днес. Ежеседмичните срещи са в изпълнение на предприетите мерки от комисията, за да се следи ситуацията в областта.

Огнищата със Африканска чума по свинете не са се увеличили много, каза доктор Петров от ОДБХ, но броят на засегнатите прасета драстично се увеличава. Той акцентира отново върху човешкия фактор в разпространението на болестта и мерките за биосигурност, които трябва да се спазват задължително. Още по – строг ще е контролът от страна на МВР по нерегламентиран превоз на животни. Започват и съвместни проверки на ОДБХ, МВР, местни власти на всички свиневъдни обекти. Предстои да се поставят кошове за отпадъци от храни по туристически обекти и посочени места за почивка.

Заболяването беше определено като истинско бедствие от страна на д-р Георги Желев от Тракийския университет в Стара Загора. Занимаващият се с епидемиология, инфекциозни болести и превантивна медицина подчерта, че спазването на правилата за отглеждане на животни и мерките за превенция са от изключителна важност за овладяване на болестта. Тя се разпространява лавинообразно и 55 страни вече се борят с нея, затова е толкова важно хората да бъдат информирани за рисковете и мерките. „Човек не може да се зарази със заразено месо, но то по закон е негодно.“ – категорично заяви доктор Желев, който допълни още, че няма опасност заразено месо да попадне в магазините, защото преминава през сериозна проверка.

От комисията отново апелират за добросъвестност и повишена бдителност и най – вече се обръщат към собствениците на прасета от типа „заден двора“, които до момента са над 713 в областта.

 

Сподели: