Вече и Севлиево е част от дуалното образование

Дуалното образование става все по-търсено и престижно

51  ученика от 8-ми и 9-ти клас в Професионалната гимназия по механоелектротехника „Ген. Иван Бъчваров” в Севлиево ще  учат от учебната 2017/2018 година за машинни техници (специалност „Машини и системи с цифрово-програмно управление“) и за електротехници (специалност „Електрообзавеждане на производството”) чрез швейцарската система „учене чрез работа“. Техни партньори в рамките на проекта ДОМИНО на Българо-швейцарската програма за сътрудничество са водещите фирми Идеал Стандарт, Хамбергер България, АББ България и ЕМКА.

На  тържественото откриване на учебната година, утре, от 10.00 часа, ще присъстват ръководителят на Швейцарския офис за сътрудничество в България  Ролан Питон и ръководителят на проект ДОМИНО Петя Евтимова.

В първия учебен ден на 15 септември близо 800 ученици ще прекрачат прага на 30 професионални гимназии в 19 града в цялата страна, за да се обучават по системата „учене чрез работа“ в рамките на проекта ДОМИНО („Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото“) на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Безпрецедентен е ангажиментът на бизнеса към дуалното образование: над 170 фирми поеха тази година ангажимент в рамките на проекта ДОМИНО към обучението на бъдещите кадри, като им осигуряват възможности за практика, наставници и работа със заплащане, още докато учат.

Учениците по дуално образование в рамките на ДОМИНО ще се обучават тази година по общо осем професии, които са търсени от бизнеса: машинен техник за машини и системи с цифрово-програмно управление, техник-технолог в производството на мляко и млечни продукти, електротехник, газов техник, готвач, техник по транспортна техника, техник на електронна техника и техник-технолог в дървообработването.

Активността на фирмите за включване в дуалното образование надхвърли всичките ни очаквания. Фирмите показват, че са готови да споделят с държавата не само разходите за професионалното образование, но и отговорността за неговото качество“, споделя Петя Евтимова, ръководител на проекта. От участващите в ДОМИНО над 170 фирми 70 % са изцяло български. „В дуалното образование се включват не само големи предприятия, 60 % са средните предприятия и малките фирми. 80 % от участващите фирми са в областта на тежката промишленост и енергетиката, а 20% са в сферата на леката и туристическата индустрия“, допълва Евтимова.

Дуално образование по швейцарски модел има в цялата страна: София, Плевен, Русе, Добрич, Бургас, Ямбол, Сливен, Казанлък, Стара Загора, Пловдив, Перник, Кюстендил, Севлиево, Златица, Варна, Сандански, Троян, Радомир, Панагюрище.

За проекта ДОМИНО:
С общ бюджет от 3,5 милиона швейцарски франка проектът ДОМИНО (Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото“) подкрепя реформите в системата на професионалното образование чрез въвеждане на съвременни дуални методи на базата на българските традиции и черпейки опит от Швейцария, която има световно призната система на дуално обучение и едно от най-ниските нива на младежка безработица в света. С всяка учебна година се увеличават часовете за работа на учениците в реална работна среда, като накрая те ще бъдат два дни от седмицата в училище, а в останалите три ще работят със заплащане по договор и със заплащане в предприятията, включени в системата на дуалното образование. До приключването на проекта през 2019 година  в ДОМИНО се предвижда да бъдат обхванати общо 1 200 ученици в над 30 професионални училища, както и поне десет професии. 

За повече информация за ДОМИНО следете сайта на проекта:
http://dominoproject.bg/
както фейсбук-страницата:
https://www.facebook.com/swissdualeducationbulgaria/

 Снимка:http://dominoproject.bg

Още по темата:

Сподели: