В неделя е ромската Нова година

На 14 януари е Васильовден или Банго Васили (буквално „Куцият Васил“). 

Празникът е известен като„Циганската Нова Година“ и е свързан с няколко ромски легенди.  Банго Васил е  застъпник и защитник на ромите. Той възстановил моста, по който преминали ромите, след като бил разрушен от дявола. Куцият Васил спасил давещите. Според друга легенда Банго Васил е „историческа“ личност, куц овчар, който спасява давещо се ромско дете или пък приютява бягащ от неприятелите си циганин.

За празника семействата купуват гъска или петел, но не по-късноот 12 януари, защото задължително трябва да преспи в къщата „за да не избяга късметът“. Освен трапезата, домакините приготвят и суровакница от дрян.

Вечерята на 13 януари има важна роля. В момента, в който започва вечерята до полунощ, вратите на къщата да бъдат здраво затворени – никой от семейството да не излиза навън, дори в двора и никой външен човек да не влезе в къщата. 

Менюто е сварен петел или гъска, сърми с късмети – дрянови пъпки, баница с късмети, богато украсена питка (също много често с късмети), вино, ракия. Вечерята започва с прикаждане и благославяне на трапезата. След това членовете на семейството се опрощават, като си целуват взаимно ръка. След опрощаването най-старите вземат богато украсената питка или кулака и я счупват на две „за да се види на кого късмета ще е по-голям през тази година и ще храни къщата“. След това майката начупва парчета от питката за всички деца. Първата хапка от питата не се изяжда, а се увива и се поставя под възглавницата. Смята се, че това, което спящият сънува през тази нощ показва какво ще се случи през настъпващата година. Трапезата не се вдига през цялата нощ. 

Посрещането на Банго Васил, а чрез него – и на Новата година става чрез сурвакане и чрез превъплъщаване на главата на семейството в ролята на Банго Васил, или на негов пратеник. В полунощ настъпва Васильовден и Новата година. От този момент започва сурвакането. Сурвакарите пожелават здраве, плодородие и късмет. 

Снимка: kmeta.bg

Още по темата:

Сподели: