В Севлиево стартира петото издание на фестивала „Семе българско“

Ученици от Севлиево изписаха с камъни „Съединението прави силата“, за да покажат, че вярват бъдещето на България

Днес в Севлиево стартира Петото издание на Националния фестивал „Семе българско“, чиято идея е да върне българите към техните корени и да предаде на поколенията традициите и духа, които определят националното ни самосъзнание.

Фестивалът, който няма аналог в страната, бе оценен от всички гости на официалното откриване: кмета на Севлиево д-р Иван Иванов, народния представител Кристина Сидорова, областния управител на област Габрово Невена Петкова, председателя на ОбС – Севлиево Здравка Лалева, зам.-кметовете на община Севлиево – инж.Калина Георгиева, Невена Тодорова, Красимира Йорданова, Ахмед Мехмедов и заместник областния управител Росен Цвятков.

„Спомням си преди пет години как стартирахме и колко беше трудно. Днес фестивалът „Семе българско“ е традиция.Традиция да показваме българския фолклор, българските занаяти, българското слово, храните ни и всичко, което е свързано с българщината“, каза в приветственото си слово кметът д-р Иван Иванов.

„Няма друга община, в която да има такава толерантност и такова отношение към истинските неща“, заяви пред гостите инициаторът на фестивала Ивелина Ялмазова. Тя благодари на кмета на Севлиево и на екипа му за доверието, което получава вече пета по ред година, както и на всички истински българи, които са повярвали в идеята на фестивала. „Прекрасно е, че в един град бизнесът, Общината и хората са едно цяло“, заяви още Ивелина Ялмазова.

След официалното откриване ученици от севлиевските училища, облечени в бяло, зелено и червено, изписаха с камъни „Съединението прави силата“, за да покажат, че вярват в родното и бъдещето на България.

Много са желаещите да работят с дърводелски инструменти, като по този начин се включват в сътворяването на пано от житни класове, които ще бъдат продадени на търг с благотворителна цел – в подкрепа на двойка от Севлиево с репродуктивни проблеми.

Гостите на фестивала имат уникалната възможност да наблюдават занаяти от 15-16 век, а желаещите сами участват в плъстенето на вълна, плетенето на дантела (фриволит), тъкането на колани с дървено бърдо, плетенето с беленица и изработването на бижута от вълна.

Фестивалът в парк „Казармите“ предоставя възможност на посетителите сами да приготвят желаните от тях храни и напитки, които след това вкусно да си хапнат.

Изложбата “Път към висините“ на облицовани куполи и камбанарии  от инж. Христо Пашов също е част от фестивала.

Магията на фолклора разкрива фотографът Асен Великов, който гостува с най-силно докосващите български снимки от изложбата си „Различната България“.

Богатата празнична програма ще продължи с още много интересни инициативи днес и утре.

ОТ КЪЛНА ДО ВЪРХА – ВСЕ БЪЛГАРСКО!

Сподели: