Георги Тошев представя в Севлиево книгата си за Георги Парцалев

На 29 октомври от 18:00 часа гост на Градска библиотека и Дом на културата „Мара Белчева“ ще бъде журналистът Георги Тошев, който ще представи  биографичната книга „ГЕОРГИ ПАРЦАЛЕВ. Хамлет от град Левски“. По време на премиерата ще бъде представен и документалният пълнометражен филм на режисьора Георги Тошев в памет на Георги Парцалев „Рицарят на смеха“.

Георги Тошев е филолог и журналист по образование, специализирал е журналистика в Ню Йорк, САЩ, има над 20 документални филма в професионалната си биография. Създател на предаването „Артефакти“ по БНТ, работил е за Би Би Си и Радио Франс Интернасионал. Бил е журналист във вестник „24 часа“ и списание „Лик“. Сред създателите е на вестник „Дневник“ и списание „Едно“. Дълги години работи в печатни медии, но проектът, който му носи най-голяма популярност е „Другата България“.

От 26 септември 2020г. стартира продължението му „Децата на Другата България“. В тази поредица от 12 епизода той събира историите на деца, заминали като малки или родени в български семейства извън България, и търси отговор на въпроса какво се промени 20 години след старта на “Другата България“.

Телевизионен водещ е в научнопопулярната поредица по bTV „НепознатиТе“.
Бил е директор на пресцентъра на театралния фестивал във Варна, съветник на министъра на културата Емма Москова.

Георги Парцалев (1925 – 1989) е от златната плеяда български актьори, чийто талант преодолява изпитанието на времето и остава в паметта на публиката над три десетилетия дори и след като напуска този свят. Изиграва повече от 70 театрални и филмови роли, предимно комедийни, които будят любопитство и днес у доста по-младото поколение. „Няма същество със съзнание в България, което да не е чувало, да не е виждало и да не обича Парцалев. И бебетата го познаваха и го обичаха, и старците го познаваха и го обичаха…”, съвсем точно обобщава представата за колегата си Татяна Лолова. И макар комикът да е постигнал най-важното в професионалната си кариера – любовта на публиката – тя е негов единствен коректив, той остава без официално признание приживе, тъй като не е удостоен с нито една награда. Социалистическият режим и нрави в онези години несправедливо погасяват и най-голямата му мечта: да изиграе ролята на Дон Кихот.

Книгата „Георги Парцалев. Хамлет от град Левски” от журналиста Георги Тошев е възможно най-пълното откъм детайли издание, което е излизало някога в памет на талантливия артист. За първи път се показва хронологично и без субективизъм животът и професионалното израстване на най-емблематичния български актьор. На страниците в тази книга виждаме реални свидетелства за живота на актьора, непубликувани кадри от личния архив на Г. Парцалев, непоказвани портрети с поименни автографи, спомени и изповеди на най-близките колеги и приятели до Парцалев – Стоянка Мутафова, Татяна Лолова, Латинка Петрова, Лили Иванова, Славчо Пеев, д-р Никола Пъдев, (близък приятел на актьора), Зако Хеския, Константин Коцев и др…

„Това е историята на един необикновен комик. Едновременно близък и напълно непознат образ, оставил траен спомен със своите роли, но съумял да опази в дълбока тайна личния си свят. Държите в ръце първия безпристрастен разказ за Георги Парцалев – за единствената му голяма любов, за сбъднатите и попарените мечти, за неговата широко обсъждана хомосексуалност в условията на развит социализъм и за неповторимото чувство за хумор, с което той празнува живота. На един дъх!“ –пише за книгата Диляна Ценова Гогова.

Гостите ще имат възможност да видят и  неизлъчваният досега документален пълнометражен филм на режисьора Георги Тошев в памет на Георги Парцалев: „Рицарят на смеха“. Ще си припомним родния град на Георги Парцалев и ще проследим пътя му до голямата сцена. За него като човек и артист ще разкажат съвременници и партньори като Стоянка Мутафова, Татяна Лолова и много други.

Представянето на книгата и филма ще се състоят в голямата зала на Дома на културата „Мара Белчева“ при спазване на всички противоепидемични мерки – носене на маски и спазване на дистанция.

ВХОД СВОБОДЕН!

ЗАПОВЯДАЙТЕ!

Сподели: