Готови ли са личните лекари за предстоящата масова ваксинация срещу Covid-19?

Д-р Огнян Пешков, общопрактикуващ лекар, управител на Групова практика „Актамед“

– Въпреки вашия опит в изпълнение на имунизационни програми, готови ли са личните лекари за масовата ваксинация срещу Covid-19?

– Различното сега за нас е, че първите ваксини, които се одобриха от Европейската агенция по лекарствата – на Pfizer BioNTech и Moderna, са РНК-ваксини. Това са ново поколение ваксини, с нова технология, която е по-съвършена и се очакват по-добри резултати. Истината е, че нямаме опит. И ние се учим в движение. Ще вметна, че резултатите досега са много добри, поне от случващото се в България. При над 30 000 ваксинирани страничните ефекти са сведени до минимум, които са обичайните за всяка една ваксинация, дори и по-малко. Лека болка в мястото на убождането, лека температура в рамките на 24 до 48 часа.

– Вие си поставихте първата доза от ваксината. Как се чувствате?

– Имах лека болка в мястото на убождането, която до 24-я час изчезна. Това е нормално. Все пак е мускулна инжекция.

– С темпото на доставка на ваксините в България – кога предполагате, че ще започне ваксинирането на пациенти от IV и V фаза?

– Въпросът е по-скоро към Националния ваксинационен щаб. Това, което до момента имаме като информация от РЗИ и от медиите е, че очакванията са в края на февруари или началото на март да започне ваксинацията. Имаме готовност, записванията в нашата Групова практика започнаха и вече изготвяме списъци. Някои пациенти сами ни търсят и проявяват интерес, а тези, които посещават лекарските кабинети са уведомявани на място.

– Кого ще обхванат тези фази – хората над 65 г, хронично болни или и друга възрастова група?

– Към момента няма указания за ораничаване на възрастта.

– Което означава, че всеки, който желае ваксина против Covid-19, може да се запише?

– Да. Желанието на Националния ваксинационен щаб е до есента поне 70% от населението да е с ваксини или преболедувало.

– Ще има ли критерии кои пациенти да се ваксинират с приоритет?

– Не бих казал, че ще има такива. По-скоро бих препоръчал ваксините за пациенти, които са с хронични заболявани, с наднормено тегло. Като им се обяснят всичките ползи и рискове.

– Има ли срок за записване или информацията постоянно ще се актуализира?

– Срокове не са поставяни, както не се зна и кога точно ще пристигнат ваксините. Предполагам, докато има желаещи.

– От кои ваксини очаквате да получите?

– Няма яснота засега, както и какви ще са количествата. Знаете, че досега има само две одобрени.

– А AstraZeneca, която също може да бъде одобрена?

– Тя е так наречената векторна ваксина, от позната ни по-старата технология, която е прилагана досега. Там не очакваме също някакви странични ефекти или рискове. Проучванията при нея са за по-ниска ефективност, докато за двете РНК-ваксини се дава до 94-96%.

– И двете ваксини ли са подходящи за хората с хронични заболявания? А за пациенти с автоимунни заболявания?

– Ако автоимунното заболяване е под контрол, може да се извърши ваксина. Ако е обострено, не се препоръчва. Същото се отнася и за онкоболните – ако в момента не са на активна химио- или лъчетерапия, няма проблем да се ваксинират.

– А пациентите с алергични заболявания?

– Досега има наблюдения, че алергиите не са към самата ваксина, а към допълнителните й компоненти. На такива пациенти, седмица преди ваксинацията, може да им се предпишат противоалергични медикаменти.

– Пациенти, преболедували Covid-19 трябва ли да се ваксинират, както и такива, които вече имат антитела?

– Преболедувалите не е нобходимо да се ваксинират. Поне 4-5 месеца след вируса може да си направят тест за антитела и тогава, заедно с личния лекар да се преценява дали е необходима ваксина. Относно тези, които вече имат изградени антитела, също трябва да изчакат. Това е най-добрият начин – естествена ваксинация.

– Колко време ваксината защитава от вируса?

– И за това не можем да говорим с ясни и категорични срокове. Виждате, че се появяват нови щамове, мутации. На този етап ваксината действа независимо от мутациите. За догодина не се знае.

– Ако между двете дози пациентът се разболее?

– Втората доза автоматично отпада.

– Пациенти, които миналата есен са си поставили обикновена антигрипна ваксина, сега може ли отново да се ваксинират?

– Да, няма проблем.

– Както и при другите ваксини, преди поставяне на дозата ще е необходимо пациентът да е клинично здрав и ще се извършва задължителен преглед?

– Да, преди ваксинацията личният лекар ще извършва преглед, а след поставянето пациентът ще бъде под 15-20-минутно наблюдение.

– Броят желаещи да се ваксинират ще отговаря ли на броя доставени дози?

– Все още не знаем. Надявам се.

– Къде ще съхранявате ваксините?

– Всичко е въпрос на организация. Както нямаше проблеми с ваксинирането на медицинските работници. Със съдействието на РЗИ логистиката ще е под контрол.

– Многодозови флакони ли ще се използват?

– Да, от един флакон излизат 6 дози, за шест човека. След като бъде размразен, имаме два часа период, в който дозите трябва да бъдат поставени. Затова се правят списъците, за да знаем точният брой желаещи, да се организираме и да не се хабят дози.

– Ваксиниране отнема време, съпътствано е и с попълване на документи. Има ли опасност от струпване на много хора на едно място?

– При добра организация – не би трябвало. Подписването на декларацията за информирано съгласие, предполагам, че повечето предварително ще са запознати какво съдържа тя, отнема около 5 минути. Още толкова е поставянето на ваксината и следват 15 минути лекарско наблюдение. Около половин час ще е достатъчен на пациент. В нашата практика има добра организация, разполагаме с манипулационна и ще имаме възможност едновременно да се ваксинират по няколко човека, а не един по един. За колегите, които работят самостоятелно вероятно ще е по-трудно.

Тъй като голяма част от населението по селата е в нашата пациентска листа, при засилен интерес ще организириме мобилен екип, който да ваксинира на място.

 

Още по темата:

Сподели: