Деня на родилната помощ празнуваха днес в севлиевската болница

Днес лекарите и акушерките от Акушеро-гинекологичното отделение в МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ отпразнуваха Деня на родилната помощ.

По традиция най-младата акушерка Сема Османджикова изми ръцете на Марийка Стойчева, която има най-дългогодишен стаж. „Както леко се плъзга сапунът между ръцете, така лесно да се раждат децата. Колкото мехурчета във водата, толкова деца да се раждат. Както леко се лее водата, така да им е лек пътят в живота“, нарече акушерка Стойчева.

Да има повече родени деца през тази година си пожела завеждащ акушеро-гинекологичното отделение д-р Дончев, който беше подготвил пищна почерпка за своите гости.

Оригинален подарък – торта с бебета поднесе кметът на Севлиево д-р Иван Иванов, който заедно със заместниците си инж. Калина Георгиева и Невена Тодорова уважиха празника.

„Желая здраве на целия екип и на всички пациенти. Дано се раждат още повече деца“, пожела д-р Иванов.

Своята социалната и обществена ангажираност отново засвидетелства „Идеал Стандарт-Видима“ АД. От фирмата се ангажираха през тази година да направят ремонт на лекарския кабинет.

Професионалния празник днес уважиха и собствениците на книжарница „М-Прес“ Лилия и Мирослав Маркови. Това е поредна година, в която бизнесът и управата на Севлиево показват своето дълбоко уважение и подкрепа за Акушеро-гинекологичното отделение, защото истинското щастие е, когато се раждат здрави децата ни.

От началото на 2018 г. са се родили 15 бебета, повечето са момченца. На връх Бабинден в Акушеро-гинекологичното отделение в Севлиево проплака малкият Иван. 200 бебета са дошли на белия свят през изминалата 2017-а година.

Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на „бабите“ – жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките. По стар стил се празнува на 21 януари.

Сподели: