Д-р Иван Иванов: Докато пазим своята писменост и език ще ни има като народ

Скъпи съграждани,
уважаеми учители и ученици,
дейци на просветата и културата,
скъпи пазители на познанието,
24 май е един от най-светлите български празници – триумф на българския национален дух и живото доказателство, че докато пазим своята писменост и език като скъпоценни символи, ще ни има като народ!
Днешният ден е върховата точка на човешкия стремеж към съвършенство, който от хилядолетия пророчески чертае пътя на онези чисти и морални хора, призвани да бъдат свещени пазители на истинското познание.
Безброй са примерите в историята ни за онези светли герои на словото, които със свръхчовешки сили са устоявали на изпитанията, запазвайки вярата, четмото и писмото си – безценен дар за поколенията.
Поклон пред святото дело на книжовниците и нека помним кои сме, за да провиждаме пътя си в дните, когато всичко зависи от нас. Нека сакралният призив „Върви народе възродени!“ отключи в нас кода на онази кодирана първична светлина, която да ни преведе по свещената пътека до новия свят.
Скъпи ученици и зрелостници,
Макар че изпратихте една необичайна учебна година, предизвикателствата пред вас тепърва предстоят. Бъдете смели и несломими, и нека жаждата ви за знание бъде неутолима. Реализирайте потенциала си, следвайте мечтите си и бъдете истински българи – пазете своя род и език.
На добър час!
Честит празник!
Д-р Иван Иванов,
Кмет на Община Севлиево

Още по темата:

Сподели: