Д-р Иван Иванов: За шеста поредна година събираме нашите традиции на „Семе българско“

Кметът на Севлиево и евродепутатът Андрей Новаков откриха „Дом на семената“

Кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов откри VI национален фестивал „Семе Българско“, който се провежда в Севлиево. Събитието тази година съвпадна със светлите християнски празници Лазаровден и Цветница, което допринесе за доброто настроение на гостите и организаторите.

Сред гостите на фестивала беше евродепутатът на ГЕРБ Андрей Новаков, областният управител на Габрово Невена Петкова, депутатът от ГЕРБ Иглика Събева, председателят на Общинския съвет в Севлиево Здравка Лалева и Общинското ръководство.

„Радвам се, че отново сме тук в този красив парк „Казармите“ в Севлиево. Благодаря на организаторите от рекламна агенция „Елмазови“, които заедно със спонсорите и подкрепата на Oбщина Севлиево, продължаваме заедно да развиваме този фестивал . година след година“, каза в приветственото си слово кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов. По думите му „благодарение на фестивала се намират все повече нови и нови неща, които да работят с една цел – да съхраним нашите традиции и обичаи за децата ни“. Той сподели, че „тази година фестивалът ще премине под мотото „Да засадиш дърво, да създадеш дом, да отгледаш дете“ – това са изконни български ценности! Надявам се всеки от вас да успее да намери семенце, което му е най-близко до сърцето и да го покаже на своите деца и внуци. Нека да направим така, че това да се помни“, добави д-р Иванов.

„Едната от целите на „Семе българско“ е отново да бъде в подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми, а фондация „Искам бебе“ отново са наши партньори. Ще подпомогнем и Съюза на слепите, като не само ние, но и всеки дошъл тук може да дари или закупи книга за тази кауза“, припомни кметът. „Важното е, че българското винаги ще пребъде и всеки от нас трябва да отделя все повече време за тази кауза. Ако пазим семената български, ние ще пазим и България.“, завърши речта си градоначалникът.

Евродепутатът Андрей Новаков сподели: „През последните два дни бях в Габрово, Плачовкци и Трябва, където 143 г. след Априлското въстание почетохме паметна на онези, които в геройски подвиг са дарили живота си, за да имаме свободна държава днес. Тези дни бяха белязани с почит към нашето минало. А днес, когато за четвърти път имам честта да подкрепя националния фестивал „Семе българско“, почитаме героите на нашето настояще, каквито сте вие. Благодарен съм ви, че сте избрали да останете тук и да работите за България. Защото ако в миналото е трябвало да покажеш, че обичаш държавата с цената на живота си, днес може да го направиш като художник, който твори добри картини, като иконописец, земеделец, грънчар или фотограф, който популяризира българските села. Ето защо се покланям пред това и знам, че вие сте героите на нашето настояще. Радвам се да бъда част от този празник и благодаря на кмета на Община Севлиево д-р Иван Иванов“, каза в заключение Андрей Новаков.

„На всички официални лица и на талантливите българи тук искам да благодаря за празника! Благодаря на всички деца, които с ръце и сърце твориха в името на живота. Едва ли има друг фестивал, които да е бил повод за създаването на два човешки живота. Заради това се прекланям пред всички вас и ви благодаря, че сме отново заедно, за да ви представим изключително много красиви неща през следващите два дни“, каза организаторът на фестивала Ивелина Елмазова. Тя благодари на кмета д-р Иван Иванов за това, че за шеста поредна година Община Севлиево е домакин на фестивала и добави, че „няма друг такъв град като Севлиево“!

Официалните гости бяха и първите, които оставиха семена в специалната „Къща за семена“, която ще пази потенциала под един покрив.

Още по темата:

Сподели: