Д-р Иван Иванов: Никога не сме имали намерение да продаваме Севлиевогаз

Краят на една от най-дискутираните през последните месеци тема, нашумяла точно преди провеждането на последните парламентарни избори и вероятно касаеща нечии политически интереси, а именно – приватизацията на общинския дял в „Севлиевогаз 2000“ АД, днес беше поставен. Това стана по време на проведеното тази сутрин заседание на Общински съвет-Севлиево, в което съветниците гласуваха предложението да се отхвърли искането за провеждането на местен референдум.

След близо час дебати и различни мнения по темата, кметът на Севлиево д-р Иван Иванов „охлади“ страстите в залата и публично заяви своята позицията.

Ето репликите, които си размениха съветниците:

Николинка Николова-Генова, БСП: „Не мога да приема аргумента, че въпросът, касаеща приватизацията на общинската част от капитала на търговското дружество не е от местно значение“, и предложи разходите за провеждането на референдума да се платят със заплатите на общинските съветници.

„Заговори се да се направи проверка на състоянието на Дружеството и незнайно как след това започна да се говори, че Общината щяла да приватизира дела си в Севлиевогаз. дори се стигна до подписка и днес да се гласува допитване чрез референдум по този въпрос“, репликира Петко Тотев от ГЕРБ и попита колегите си какво ще стане, ако на референдума хората гласуват да се продаде общинският дял.

Петинка Михайлова от БСП: „Хората трябва да бъдат питани, макар и за референдума да недостигат подписи. Да, резултатът не е предизвестен, могат да гласуват да се продаде, но могат да гласуват и да не се продаде. А ние какво правим – изпълняваме волята на суверена“.

Светлана Георгиева от Патриотичен фронт- НФСБ И ВМРО: „Референдумът е най-чистата форма на демокрация, затова той трябва да се състои. Каквито и други въпроси да съществуват около бъдещето на Севлиевогаз, аз моля, тук ясно, точно и категорично да чуем становището на Общината“.

Йордан Стойков от БСП отвърна, че решението на Общинския съвет е едно единствено и то е дали да бъдат допуснати гражданите до участие в управлението на Общината.

Председателят на ПК  „Сигурност, обществен ред и организация на движението“ Ердоан Узунов заяви, че становището на комисията е да се подкрепи предложението на комисията по приватизация и следприватизационен контрол и допълни „Вие всички сте дали клетва тук и можете разумно да прецените как да гласувате. Нека не политизираме въпроса, а нека всеки да помисли като гласува“.

За първи път, откакто се заговори за приватизация на Дружеството, кметът публично изрази мнението си. Ето какво каза той:

„В общинска Администрация никога не е постъпвало заявление за закупуване на общинската част от капитала на „Севлиевогаз-2000“ АД. Не е постъпвало никакво намерение в тази посока. Ако такова беше направено, аз щях да го сведа до знанието Ви, но такова не е имало никога, поне за последните 6 години, за които мога да кажа дали е имало или не.

От Администрацията никога не сме поставяли този въпрос. Всяка година разглеждаме бюджета за следващата календарна. Ако Администрацията имаше намерение в тази стъпка, ние още при разглеждането на бюджета трябваше да Ви запознаем с нещо подобно. А такова, ние не сме правили.

По-важното е и всички хора да го чуят, че никога не сме имали намерение да го правим.

Докато аз съм кмет не мисля, че ще има предложение за приватизация за Севлиевогаз“, категорично заяви кметът.

Автор: Мирела Ганчева

 

Още по темата:

Сподели: