Д-р Иван Иванов с приз „Кмет на годината“ в сектор „Младежки дейности и спорт”

Кметът посвети наградата на младите хора в Севлиево

Престижната титла „Кмет на годината“, която присъжда най-важното жури – гражданите, тази година в сектор „Младежки дейности и спорт” за средна Община печели кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов.

Авторитетната надпревара се организира за шеста поредна година от медията, която следи работата на всички общини в България – kmeta.bg. В гласуването се включиха стотици хиляди граждани, които дадоха своята оценка на работата на кметовете като по този начин се насърчава местната администрация за разработване на все повече добри проекти.

На официална церемония в зала 9 на НДК златното момиче Ренета Камберова връчи наградата на д-р Иван Иванов, който се обърна към присъстващите с благодарност и с думите: “Уважаеми колеги, посвещавам тази награда на младите хора от Севлиево. Те я получават заради усилията на общинската администрация и заради огромната подкрепа, която оказва бизнесът в Севлиево, за да продължаваме да помагаме на младите хора да спортуват и да намират много и различни възможности за извънкласни дейности в свободнвото си време. Шеста поредна година общината увеличава средствата за спортните клубове в нашия град и всъщност тази награда е за всички тях – нашите млади хора! Сигурен съм, че с общи усилия Севлиево ще продължи да дава на България и в бъдеще много шампиони”.

Над 1200 са младите хора в Севлиево, които активно се занимават със спорт в много добра спортно-техническа база. Основно беше ремонтирана и спортна зала „Дан Колов“, където се провеждат състезания по баскетбол, волейбол, борба, самбо и джудо, киокушин карате, тайкон-до, кик бокс, бадминтон и тенис на маса. Мотополигон „Горна Росица“ шест пъти е обявяван за мотополигон номер едно в света. Ежегодно мотополигонът е домакин на световен или европейски шампионат, като домакинства и кръгове от републиканския шампионат. Градският стадион е един от малкото в страната които отговарят на изискванията за провеждане на мачове от програмата на Първа професионална лига. За младите футболисти детско юношеската школа по футбол разполага отделно с едно официално игрище и две спомагателни. За жителите на града се поддържа многофункционално игрище в Боровата гора, което през 2017 г. беше основно ремонтирано. През 2018 г. в ж.к. „Юг“ беше открита многофункционална спортна площадка за футбол, волейбол, баскетбол и бадминтон. В средно училище „Васил Левски“ функционира и 25 метров плувен басейн. За последните две години по различни програми и от бюджета на Община Севлиево са инвестирани над 420 хил. лв. за ремонт и поддръжка на спортните бази. Туристическо дружество „Росица Мазалат“ предлага условия за пешеходен, вело и воден туризъм. Към дружеството има клубове по ориентиране и спелеология. Към спортните клубове има изградени секции за различни видове спортни занимания за всички възрасти. Всички спорни клубове разполагат с квалифицирани треньорски кадри, съгласно Закона за физическото възпитание и спорт. А добрите условия и квалифицираните треньори, водят след себе си и високите резултати.

Община Севлиево има своите световни, европейски и множество балкански и републикански шампиони. Традиционни са успехите на спортен клуб по самбо и джудо „Раковски“, много са състезателите на клуба които са прославили България по света – Марко Косев петкратен световен шампион по бойно самбо, Тихомир Благовестов – вицесветовен шампион по бойно самбо и редица други състезатели от клуба. Не малко са успехите на спортен клуб по борба „Дан Колов“. Въпреки, че спортните клубове по киокушинкай карате, таекуон-до и кик бокс са със сравнително малка история, също имат своите световни и европейкси шампиони. През последните години спортния клуб по баскетбол показва развитие, особено сред подрастващите. Юноши и девойки са привлечени в отбори от „А“ група. Мъжкият отбор на спортен клуб волейбол „Раковски 1964“ за 5 поредна година се състезава в група „Б“. Своя история пише и футболния клуб за жени „Севлиево лейдис“, където тренират повече от 70 състезатели. Въпреки кратката си история, четири от състезателите на клуба са поканени в националните отбори на страната. Значимо е развитието на плувните спортове в града. Спортен клуб „Вигинг 2008“ има своите републикански шампиони при момчета, момичета, водно спасяване и при ветераните.

Учениците от община Севлиево участват редовно в състезанията от програмата на „Ученически игри“ във всички видове спорт. Всяка година наши отбори достигат до финалния етап на игрите и печелят отличия. През 2018 г. момичетата на СУ „Васил Левски“ завоюваха сребърните медали от игрите по баскетбол. Много добре се представят и бадминтонистите, които са редовни финалисти на игрите.

Мотоциклетния спорт в общината е с традиции, които дават резултати и в наши дни. Петър Петров се състезава за „Кавазаки“ а Хакан Халми редовно печели републикански балкански титли като състезател на “Мотоциклетен спортен клуб – Севлиево”.

Не може да не се споменат и резултатите на ракетомоделистите и авиомоделистите, които са завоювали многократно златни и сребърни отличия в световни и европейски първенства. А спортният клуб по ориентиране подготвя състезатели, които печелят медали от републикански състезания и балканиади.

Спорният календар на Община Севлиево включва повече от 100 спортни и туристически прояви, като общината подпомага дейността на всички клубовете. Тази година за спортни прояви и подпомагане дейността на клубовете за заделени 285 хл. лв.

По отношение на младежките дейности, общината активно насърчава икономическата активност и кариерното развитие на младите хора; подобрява достъпа до информация и качествени услуги; стимулира неформалното учене сред младите хора; здравословния начин на живот. Активно се работи по социалното включване на младите хора в риск, развитието на доброволчеството, повишаването на гражданската активност и се полагат специални грижи за младите хора в малките населени места и селските райони. Сред приоритетите на общината е развитието на междукултурния и международния диалог, както и повишаването на ролята на младите хора в превенцията на престъпността.

Множество дейности и инициативи за младите хора се организират всяка година на територията на общината в множество културни институции и центрова (Дом на културата „Мара Белчева”, Градска библиотека, Градска художествена галерия „Асен и Илия Пейкови”, галерия „Видима“, Исторически музей – Севлиево, АВК „Дандолови къщи”, Народно читалище „Развитие – 1870” – Севлиево, Спортни имоти – Севлиево (Спортна зала „Дан Колов”, мотополигон „Горна Росица”, стадион „Раковски” – Севлиево), парк „Черничките”, мултифункционално игрище в „Боровата гора”, парк за отдих, спорт и развлечение „Казармите”, тенис корт, спортни и детски площадки, фитнес на открито и др.)

Всяка година общинският бюджет за младежки дейности надхвърля 1 млн.лв. – ресурс, който се използва за подобряване на условията и обезпечаване на дейностите, насочени към младите хора и осъществявани от Центъра за подкрепа на личностното развитие – Детски комплекс „Йовко Йовков“, Младежкия център – Севлиево, училищата, спортните клубове, културните институти и читалища на територията на общината. Привлича се ресурс за дейности и чрез проекти по оперативни програми от ЕС или в рамките на национални програми.

“Следващата година със средства от общинския бюджет започва и строителството на велоалея в Севлиево”, съобщи новината в аванс д-р Иванов.

Още по темата:

Сподели: