За билки, гъби и малини в Балкана – само на разрешените според плана места

Готов и оповестен е проект на годишния план за ползване на лечебни растения, диворастящи плодове – освен тези от лечебни растения, и гъби в Национален парк „Централен Балкан“ за тази година.

Планът се изготвя в съгласие със Закона за защитените територии и има за цел е да регулира и администрира ползването на лечебни растения, диворастящи плодове, които не са от лечебни растения, и гъби на територията на Национален парк „Централен Балкан“ (НПЦБ), при което да не се допуска увреждане на природните местообитания и видове където се извършва събирането, като се създадат предпоставки за развитието на екологосъобразен поминък на населението. Лечебните растения, диворастящите плодове, освен тези от лечебни растения и гъбите в естествените им находища се опазват от увреждане и унищожаване с цел осигуряване на устойчивото им ползване като част от естествения растителен генетичен фон със сегашна или бъдеща ценност.

Снимка: pixabay.com

Още по темата:

Коментари

Сподели:

25 Comments - Write a Comment

  1. „Greetings from Ohio! I’m bored to tears at work so I decided to browse your site on my iphone during lunch break. I really like the info you provide here and can’t wait to take a look when I get home. I’m amazed at how quick your blog loaded on my cell phone.. I’m not even using WIFI, just 3G.. Anyways, fantastic site!“

    Reply

Post Comment