За колко ни продават шарана за Никулден?

Традиционната за Никулден риба шаран държи цената от миналата година, около 5.50 на пазарите в страната. Какво и за колко можем да си напазаруваме за празника от веригите?
Шаранът в МЕТРО струва 6 лв. Ако можете да си позволите, на трапезата ви може да се появи полярна пъстърва. Струва 30 лв. килограма. Филето от нея е на цена 41 лева. Сьомгата е традиционно скъпа – 37 лева е филето, 36 – котлетът. Сигурно си струва, защото е плувала е в арктически води.
В Лидъл шаранът също се предлага за 6 лева, но е изчистен. Там можете да си купите филе от сьомга без уточнен произход за 26 лева, дъгова пъстърва за 7.50, лаврак и ципура за 13 лева. Задължителният лимон във веригите, със или без отстъпка върви по 1.70.
В Билла българският шаран е с левче по-евтин, прясната изчистена пъстърва се харчи за 8 лева, лавракът, също чистен – за 13 лв.
В рибарниците ще ви предложат шарани на 6 – 6.50 лева, обявите за продажби на едро са за 3.80 – 4.00 лева. Като стигне на пазара, цената стига 5.50 лева. В петък и събота цената на останалите количества обикновено пада, но нашенецът едва ли ще се скъпи за левчето, защото традицията повелява всеки да си почопли зъбите с риба кост на Никулден.

Сподели: