Ивайло Костадинов: „Надявам се, че истината ще възтържествува!“

Тримата акционери в „Хелиос“ АД – Костадин Костадинов, Ивайло Костадинов и Даниела Иванова (от ляво надясно)

Ивайло Костадинов, изпълнителен директор на „Хелиос“ АД и син на началника на севлиевското митническо бюро Йорданка Костадинова, която Специализираната прокуратура привлече под отговорност, даде изявление за местни и национални медии. В интерес на обективната истина, в него той направи няколко уточнения.
Ето и пълният текст на изявлението:

„Правя това изявление към всички Вас, тъй като знаете какво се случи преди няколко дни. Считам, че информацията, която беше изнесена в медийното пространство, включително и в много от Вашите медии, не отговаря на истината и бих желал да направя някои уточнения.
Относно информацията за осъществен фиктивни износи. Да, осъществени са два износа на товарни автомобили, но напълно реални износи. Задействани са от Митническо бюро – Г. Оряховица, тъй като то е най-близкото учреждение до град Севлиево, което има такива правомощия. Сделката е подкрепена с всички необходими документи – договор, митническа декларация и инвойс-фактура. Плащането е по банков път. Издадени са транзитни номера от КАТ – Габрово и им е прекратена регистрацията. За какъв фиктивен износ може да се говори, след като камионите са напуснали пределите на страната и това лесно може да бъде проверено в електронната система на Агенция Митници! И не само, на самите износни декларации при закриване може да бъде видно, че влекачите са напуснали страната ни.

Относно покровителството от страна на началника на Митническо бюро – Севлиево по сделката с влекачите. Става въпрос за консултация относно процедурата и молба за съдействие между колеги, а не натиск за извършване на митническа измама. Какво по-нормално от това да се допиташ до професионалисти с цел спазване разпоредбите на закона.

И тъй като Вие не познавате дейността и мащабите на нашата фирма, ето някои факти:
Фирмата е основана през 1990 година и към настоящия момент е акционерно дружество с основен капитал от 500 000 лв. Тя се управлява от тримата акционери, заедно и поотделно, това сме аз, баща ми Костадин Костадинов и Даниела Иванова, като през последните 6-7 години основните управленски функции се понасят от мен.

Фирмата ни се занимава с внос и дистрибуция на гуми, международен транспорт, хотелиерска дейност. Не търгуваме с акцизни стоки, както беше съобщено в някои медии. През годините сме изградили име на коректни бизнес партньори и доверени търговци. Работим и доставяме ежедневно стоки на клиенти в цялата страна. Осъществяваме внос на стоки от Русия, Турция, Индия, Китай, Малайзия, Полша, Тайланд и други. В дружеството ни работят малко над 70 души.
За мащабите на нашата икономика ние сме средна фирма, като за последните години сме платили над 3 милиона лева данъци, в това число ДДС, корпоративен данък, осигуровки, мита, като ръста, който сме заплатили за последните пет години е над 80%. И тенденцията е да продължаваме да се развиваме.

За някои тези суми може да не са толкова впечатляващи и дори нищожни, но за нас са достатъчно добър показател за стабилността и развитието на фирмата, както и за редовния ни принос в държавния и местен бюджет.
И сега се питам защо и как нашата 30-годишна борба за оцеляване и просперитет, което е най-естествения икономически ритъм – да работиш и плащаш данъци, беше съкрушена с лека ръка само за няколко часа, с няколко изречения от непроверена информация и едно тежко заклеймяване за нечиста игра. Жалко е, и болно, и незаслужено.
Относно моята майка. Сигурно ще прозвучи странно, но винаги е била изключително изискваща, взискателна и прецизна към нас в отношенията фирма – митница, отношения, които няма как да бъдат избегнати поради естеството на дейността на нашата фирма. През всичките години като началник на Митническо бюро – Севлиево се е старала да запази неутралитет, но също така и да даде съвет, да предотврати грешки.
Що се отнася до опитите за недостойно завършване на нейния професионален път – искрено се надявам, че истината ще възтържествува! Независимо от всичко ние все още вярваме в безпристрастността и обективността на българската правосъдна система.
В този наистина труден за цялото ни семейство момент аз отправям цялата си подкрепа към своята майка.

В заключение искам да благодаря на огромната вълна от приятели, роднини, бизнес партньори и служители, които въпреки всичката изляла се помия върху нас, продължават да ни вярват и подкрепят, най-вече защото ни познават“.

Източник: в.“Росица“

Сподели: