Изложба „Габрово и Севлиево в Първата световна война”

Пленено оръжие от 34 Троянски п. п. през ПСВ

Исторически музей–Севлиево представя около 70 снимки, документи и предмети в изложбата „Габрово и Севлиево в Първата световна война”. Тя ще бъде открита от 15 часа на 4 септември в сградата на Регионален исторически музей-Габрово, ул. „Николаевска“ 10 и ще бъде отворена за посетители до 15 септември. Това е съвместна изложба на РИМ-Габрово и Исторически музей-Севлиево, посветена на 100 – годишнината от участието на България в Първата световна война. Снимките от Севлиево представят Марин Конов (бъдещ кмет на Севлиево, осъден на смърт от Народния съд) и други севлиевци, пленено трофейно оръжие, свален английски самолет, войнишко ежедневие и др.

Свален английски аероплан 1917 г.

От предметите могат да се посочат: ордени и медали от войната, военен шанцов инструмент – кирка и лопата, противогаз, австрийска военна шапка-каска, гилзи от снаряди, войнишко творчество – нож за рязане на писма, пепелник и вази от гилзи на снаряд и др. Приложени са подробни сведения за участието на севлиевци във войната и Списък на загиналите офицери, подофицери и войници от Севлиево.

Сред експонатите от Габрово могат да се откроят: манифест към българския народ за обявяване война на Сърбия, знамето на дружество „Инвалид“, бойна офицерска униформа, военни ордени и възпоменателен медал, трофейни пушки и казашка шашка, пушка „Манлихер“ на въоръжение в българската армия, кавалерийска сабя, предмети от войнишко творчество – дървена табакера, пръстени и др. В текст е представен бойния път на 23-ти Шипченски полк, в който служат най-много габровци, кратки сведения за убитите от Габровска област и града. РИМ–Габрово представя 80 културни ценности – оригинални снимки, документи и предмети от периода на Първата световна война.

Сподели: