Изложба на Диян Димитров ще бъде открита в галерия „Видима“

На 21.07 /вторник/ от 18:00 ч. в галерия „Видима“, почитателите на изкуството, ще могат да се срещнат с един млад, изключително талантлив, модерен и съвременен художник и философ.

Диян Димитров е роден в София, завършва Софийски Университет със специалност Педагогика на изобразителни изкуства, а след това и НХА със специалност Живопис в класа на проф. Теофан Сокеров и проф. Андрей Даниел.

От дълги години живее и твори в град Варна. Многобройните му участия в художествения живот на града го приобщават и утвърждават като един от изявените художници на морската ни столица. По настояще, Диян Димитров е художник, новатор и ръководител на арт школа. Повлиян от своите преподаватели и от великите майстори на четката от ренесансовата епоха, Диян Димитров съчетава в своето изкуство различни техники и похвати, за да постигне един уникален разпознаваем стил.

„Пресечна точка” е името на изложбата и ако изкуството му е една точка във време-пространството, то в нея се концентрират множество вектори и фактори, които сформират гравитационната сила с която този автор привлича вниманието на зрителите. В тази пресечна точка се събират много елементи от различен порядък, от подготовката на платното и внимателното подбиране на материалите и инструментите за работа до философския замисъл, конкретиката и символната натовареност на подбраните образи, сюжетната конструкция, използването на цвят и светлина, хоризонталната прогресия и вертикалната структура, културно историческия отпечатък, отражението на заобикалящата реалност и духовната свръх истина.

Естествено, всичко това ни подсказва, че Диян Димитров работи в областта на сюрреализма, един жанр, който позволява на автора да надскочи нормалността на триизмерното ежедневие и да насочи своите търсения към паралелните реалности на четвъртото измерение, където господства абсолютната истина. В пресечната си точка тази хипер натовареност се балансира от нежни, хармонизиращи, светли, галещи окото натюрморти и пасторални пейзажи, изпълнени с изключителна прецизност към детайла в посока реализъм с ренесансов намек.

Сподели: