Какво предстои да се случи до края на тазгодишните тържества, посветени на 145-та годишнина от Шипченската епопея

Кулминацията отмина, насладихме се на завладяващи концерти, отдадохме почит с тържествена заря – проверка и поднасяне на венци и цветя за героите, обогатихме знания с интересни факти, поднесени ни от проф. Петко Петков, проф. Веселин Методиев и д-р Чавдар Ангелов, изживяхме триумфа на победителите в състезанието за скоростно изкачване на стълбите към Паметника на свободата, станахме свидетели на исторически моменти на Върха, наред с всичко това в Габрово продължават да се реализират различни инициативи в дните, в които са се водили историческите събития от горещия август 1877.

За първи път тази година чрез конкурс програмата се обогати със съпътстващи мероприятия с идеята да се включат повече и различни организации  и да се ангажира обществеността. Три са идеите, които в следващите дни до 26 август ще може да видите в Габрово.

Първата е една различна „улична“ изложба наречена „145 години Шипченска епопея – 145 патриотични цитата“ и вече очаква своите посетители, за да отделят поне 145 секунди за всеки един от включените вдъхновяващи цитата. Изложбата е дело на Интеракт клуб – Габрово и ще е разположена в пространството между РБ „Априлов – Палаузов“ и Национална Априловска гимназия до празничния 6 септември.

На 24 август от 16 до 19 ч. любимата на всички малки и големи габровци Градинка с мечето ще стане притегателен център за деца, родители и всеки, който иска да прекара приятни моменти и да научи и нещо повече. Очаква ви среща със словото, с вярата, с България, която носим в сърцето си и с онази така жадувана свобода – да бъдем себе си –  дръзки, мислещи, творящи и дейни, обградени с обичта на близките си и споделящи с приятели! Не забравяйте да донесете книга, посветена на България, а за спомен от празника организаторите ще ви подарят трибагреник. Събитието се организира от РА „Елмазови“ с подкрепата на Областна администрация – Габрово.

Финалното събитие, част от програмата, с която отбелязваме 145 години Шипченска епопея, ще е цветно, пъстро и различно – подарено за всички габровци и гости на града от учениците от Школа за приложно изкуство с преподавател Ива Пенчева. В продължение на два дни децата ще участват в пленер, а творбите подредени в „Цветна и красива Шипка“ може да разгледате в следобедните часове на 26 август в градинката пред Глинените гърнета.

Още по темата:

Сподели: