Клавирен концерт с пръсти и душа представиха музикални таланти

Клавирен концерт с пръсти и душа представиха учениците от Детската музикална школа при Народно читалище „Развитие-1870”. Програмата включваше изпълнения на възпитаници на преподавателите Иглика Грънчарова-Станчева, Светла Щерева, Ценка Ганчева и Александър Михайлов от школите по пиано, акордеон и синтезатор. Гост-изпълнители бяха грациите на Иванка Цанова от Школата по класически и модерен балет.

Емоционални и прочувствени виртуозни изпълнения на пиано поднесоха учениците на Иглика Грънчарова-Станчева. Пиесите „Старинна френска песен” и „Болната кукла” от Чайковски изпълни Карла Джийн. Павел Петров представи „Арабеска” от Бургмюллер, Елина Илковска – нежната „Красива в бяло” от Westlife, а Лъчезар Иванов изпълни „Балада за Аделина” на Пол дьо Сеневил. Незабравимо, докосващо финално изпълнение на голямата сцена с пиесите „Лунна соната” от Бетовен и „Амели” от Тиерсон поднесе абитуриентката Силвия Петкова. С изпълнения на акордеон и пиано се представиха учениците на преподавателя Александър Михайлов. На акордеона Даниел Иванов изпълни „Гайда” на Добри Христов и „Марш” от репертоара на Ангел Маринов, а Дафин Паскалев – Китка от ръченица. На пианото концертираха Радина Атанасова с „Весела игра” на Даниел Тюрк и „Приспивна песен” на Бах, Зара Ненчева с пиесите „Зима” на Александър Йосифов и „Скарали се две петлета” на Александър Райчев, Габриела Иванова с „Песен за жабчо” и френско-канадската народна песен „Алует”. Симбиозата между музика и танц с финес представиха грациите от Балетната школа на Иванка Цанова. Сияна Балчева, Валерия Иванова и Рая Дочева блеснаха с „Цветни дъждовни капки”, вариация на „Китри” поднесе Йоана Колева, „Пицикато” – Ема Рачева и Сияна Ковачева, „Валс на розите” – Лилия Апостолова, Раделина Георгиева и Ая Нешева.

С двама ученици се представи класът по синтезатор и акордеон, с преподавател Ценка Ганчева. На синтезатора „Тиролски танц”, „Биляна” и „Санта Лучия” изпълни Нелина Александрова, а „Танго”, „Ганкино хоро” и „Дайчово хоро” изсвири на акордеона Христо Драганов. В блок програма се представиха талантите от школата по солфеж и пиано на преподавателя Светла Щерева. Ева Тодорова изпълни „Народна песен” и „Песента на овчарчето” на Александър Райчев, а Калоян Маринов – „Песен без думи” и „Игра” на Парашкев Хаджиев. Дарена Казанджиева представи „Сонатина” на Щайбелт, Ивайло Недялков – „Артистът” от Скот Джоплин и „Радецки марш” от Щраус, под акомпанимент на Светла Щерева.

За финал организаторът на читалище „Развитие” Десислава Йонкова поздрави талантливите деца, обучаващи се в школите, за труда и любовта им към музиката. Цветя получиха преподавателите в знак на благодарност за всеотдайния им труд и професионализъм. Най-голямата награда поднесе публиката с възторжените, неспирни аплодисменти на крака – стимул за малките артисти по пътя им към голямата сцена, висока оценка за труда и посвещението на преподавателите.

Сподели: