Кметът д-р Иван Иванов инспектира ремонтите в МБАЛ „Стойчо Христов“ и „Медицински център – 1“

Лекари и сестри му благодариха, че е спасил болницата от фалит и подпомага развитието на модерно здравеопазване в Севлиево

Кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов разгледа на място ремонтите в МБАЛ „Стойчо Христов“. Обновяването на “Вътрешното отделение” е завършено, като в него вече се приемат пациенти. Необходимото основно оборудване е налично, а с помощта на бизнеса в Севлиево са закупени и нови, модерни легла, както и специални матраци. Направен е цялостен ремонт на помещенията в отделението, на електрическата инсталация, на водопровода и на канализацията. Всяка болнична стая ще има собствен санитарен възел, а бившата трапезария се преустроява в стая за интензивно лечение. Изцяло обновени са лекарският кабинет, сестринската стая, кабинетите на дежурните лекари и на сестрите. Реновирани и разширени са ехокардиографският кабинет, манипулационната и останалите технически помещения.

Строителните дейности за модернизиране на “Вътрешното отделение” възлизат на близо 177 хиляди лева и са финансирани от Община Севлиево. Извън строителните дейности, представителите на бизнеса са помогнали много за обновяването на материално-техническата база на болницата. Основните дарители на здравното заведение в момента са компаниите „Идеал Стандарт Видима“, „Хамбергер“ и АББ.

Ремонт тече и в детското отделение на МБАЛ „Стойчо Христов“. Там също е предвидено обособяването на 13 болнични стаи, манипулационна, лекарски кабинет, кабинет на завеждащия отделението, занималня и санитарни помещения. Проектът се изпълнява в момента, а отпуснатите средства възлизат на 102 хил. лв.

Пациентите и медицинският персонал благодариха на кмета д-р Иван Иванов за усилията, които Община Севлиево полага през последните години, за да запази и модернизира лечебното заведение.

„Усилията ни са общи и се радвам, че дават резултат. В последните две години отделенията в болницата, едно по едно, започват да придобиват вид, какъвто трябва да имат и какъвто пациентите и персоналът очакват. От условията за работа до голяма степен зависи и качеството на медицинската помощ”, каза д-р Иванов. “Нашата община не е никак малка, а вече идват и пациенти от други общини. Това е доказателство, че и други оценяват преимуществата на севлиевските здравни заведения. Пожелавам ви да сте здрави и да работите спокойно тук“, обърна се кметът към персонала в лечебното заведение.

„През последните години, благодарение на Общината, успяхме да оцелеем и да стабилизираме болницата. А сега вече мислим как да създаваме все по-добри условия за пациентите и за вас, които прекарвате голяма част от живота си тук”, коментира управителят на лечебното заведение д-р Пламен Цеков, който беше категоричен, че пациентите вече ще получават по-качествена медицинска помощ, а персоналът – достойно възнаграждение за усилията, които полага.

“На нас с д-р Иванов ни се падна честта от 2012 г. насам да компенсираме пропуски с 13-годишна давност – да извършваме основни ремонти, да увеличаваме заплатите на персонала, да оборудваме с нова апаратура и то на фона на реформи в сектора”, каза още д-р Цеков и отново благодари на кмета за тоталната подкрепа”. Той не спести и факта, че “тук нямаме нито един върнат пациент и това се дължи на финансирането от общината в размер на 400 хиляди лева, включително и за дейностите, които Здравната каса не покрива”.

Кметът д-р Иванов се запозна и с работата на „Медицински център – 1“, който също е в сградата на болницата. Наскоро дружествата „Акта-мед“ и „Медицински център – 1“ се обединиха, за да могат да предложат по-добри здравни услуги. Всички дейности на двете здравни заведения вече се извършват на територията на болницата.

Управителят на центъра д-р Младен Пенчев благодари за усилията, които полага Община Севлиево за подобряването на здравните грижи. Центърът вече е функционално свързан с болницата и двете структури в момента се допълват, стана ясно по време на обиколката. Всички медицински дейности са събрани на едно място – спешна, неотложна, първична, специализирана доболнична помощ, лабораторията и болничната помощ териториално са на едно място. Така пациентът може да получи най-доброто лечение и да скъси пътя на лечебния процес. По думите му “всичко това е направено в интерес на пациентите и на медицинските кадри. Пациентите са ни важни, но и кадрите са не по-малко важни, защото са дефицитни. Затова и създаваме условия за добра работа и така ги задържаме при нас”, каза още той и допълни: “В лицето на Общината и на д-р Иванов аз виждам една много правилна политика – да се гарантира, че тези лечебните заведения ще се запазят и ще работят все по-добре. Никога не са искали от нас да отчисляваме печалба като търговски дружества. А целта е да се гарантира, че в Община Севлиево ще има лечебно заведение за болнична и за доболнична помощ. Вече сме конкурентни и предлагаме максимално добри условия. Освен това Общината никога не е искала високи наеми, не е имала претенции към наемите за кабинетите на общопрактикуващите лекари – на всички изпълнители в поликлиниката са дадени добри условия, за да работят в Севлиево”, заключи д-р Пенчев.

“Реално в Габровска област няма друг такъв медицински център, който да е толкова добре оборудван. Все повече хора идват тук от околните населени места, защото центърът работи денонощно, без да връща пациенти, а услугата е на ниво. Тук имаме неотложна помощ, отделно от спешната помощ”, коментира д-р Пешков и беше категоричен, че “дори и областни градове не могат да се похвалят с такова покритие на здравните услуги. Окрупняването на болничната и на доболничната помощ е огромно улеснение за пациентите – като дойдат до личния лекар, директно могат да преминат през цялата система и ако се налага – директно биват насочвани към болницата, а това спасява животи”.

Доайенът д-р Борис Донев, който е рентгенолог в „Медицински център 1“ похвали опитите да се съберат всички фрагменти на здравеопазването под един покрив. “Шест здравни заведения вече са на едно място. Засега смятам, че нещата тук вървят добре и се надявам за в бъдеще да става все по-добре, защото това е правилният път“, категоричен е той след десетки години практика в здравната система. Д-р Донев припомни и идеята част от сградата на болницата да се преустрои в център за настаняване на възрастни хора, което ще улесни още повече достъпа им до здравна помощ.

Д-р Мария Пройнова, завеждащ отделението по физиотерапия в „Медицински център 1“, благодари за това, че вече имат цялото необходимо оборудване за работа. А от лаборантите стана ясно, че вече правят всички видове изследвания и не отстъпват по качество на услугата на столичните лаборатории.

В „Медицински център 1“ стаите са обновени и освежени, доставена е съвременна техника за изследвания, има нова регистратура и специална система за дигитализация с база данни за улеснение на персонала и пациентите. Има мамограф и скенер, а клиничната лаборатория също е била преоборудвана с нова, модерна апаратура.

Подготвя се специално помещение за нов рентгенов апарат. Техниката е закупена от Община Севлиево. Предстои разширяване и на паркинга пред болницата – нововъзникнала нужда, заради увеличения поток пациенти от съседни общини.

“Виждам, че и тук нещата се подреждат и това ме радва. За мен е важно общинската болница и общинският медицински център да са в състояние да осигурят адекватни медицински грижи за севлиевци”, каза кметът д-р Иван Иванов и благодари за ефективната комуникация и съвместни действия, благодарение на които резултатът е на лице.

Още по темата:

Сподели: