Малко мече попадна в бракониерска примка

Снимки: Владимир Тодоров

Близо до в. Осетеново бракониери заложили примка и в нея попаднало малко мече. На 7 юни за това постъпил сигнал в Дирекцията „НП Централен Балкан“. Служители, заедно с експерт от Сдружение за дива природа „Балкани“, потеглили за спасителната акция с необходимото оборудване.

Двугодишното мече било упоено и освободено от примката. Животното е измерено, взети са му проби за ДНК анализ. Спасителите го кръстили Джими на името на парков служител, участник в акцията. Поставили му и GPS-GSM нашийник, за да може да се следи движението му. Мечето е откарано в Националния парк до място, което според служителите на Парковата дирекция е безопасно. Екипът е изчакал животното да излезе от упойката и да започне да движи стабилно. На следващия ден парковите служители получиха първите данни за придвижването на животното.

Дирекцията на НП „Централен Балкан“ апелира да не оставаме безразлични към подобни посегателства. Те са строго наказуеми съгласно съществуващото законодателство.

При подобни случаи сигнали могат да се подават на телефони:
066801277 – всеки делничен ден от 8:00 до 16:30 и 0886090658  – в извънработно време, както и на е-mail: office@centralbalkan.bg.

Още по темата:

Сподели: