Наградиха победителите в литературния конкурс, посветен на Пеньо Пенев

Членовете на литературен кабинет „Пеньо Пенев” стартираха новия творчески сезон снощи вечерта. По същото време организаторът на клуба – Димитър Васин и секретарят на Народно читалище „Развитие-1870” – Нели Тотева – Георгиева връчиха наградите от литературния конкурс, посветен на Пеньо Пенев – „Аз, глас и съвест на епохата”.

„Днешният 1 октомври е Ден на поезията в България и Световен ден на музиката според ЮНЕСКО. Именно затова с журито избрахме тази дата, за да връчим наградите от литературния конкурс и да открием новия творчески сезон за литературен кабинет „Пеньо Пенев”. Честит празник на всички, носещи магията на стиховете в сърцето си! Нека творческото вдъхновение и благополучие са всекидневно с вас!”, поздрави всички присъстващи секретарят на читалището Нели Тотева.

Председателят на журито – Димитър Васин отправи красиви думи към всеки един от отличените в литературния конкурс „Аз, глас и съвест на епохата“ и връчи заслужените от поетите награди. Първото място във втора възрастова категория е за стихотворението „Събуждане” на Цонка Христова от Дряново. Тя получи лично от организаторите на конкурса своята грамота и парична награда. Пред севлиевци Цонка сподели, че литературният кабинет „Пеньо Пенев” е  на високо поетично ниво и че Димитър Васин е обединител, благодарение на който това се случва. Г-жа Христова каза, че в Севлиево се организират хубави литературни конкурси и си пожела по-чести срещи с поетите от читалището. Втората награда Димитър Васин връчи на Петко Хинов от Севлиево за стихотворението „Славянска тъга“, а награденият си пожела, независимо от вълните, членовете на литературния кабинет да продължават да плават в морето от изящни слова. Третото място журито отреди на Даниела Балканска също от Севлиево за стихотворението й „Мисъл добра“, която поради уважителни причини не присъства на тържеството по повод връчването на наградите.

В първа възрастова категория Димитър Васин връчи две поощрителни награди – на Галина Петрова – за стихотворението й „Азбука на липсите“, както и на Румен Гатев – за стихотворението му „Кметство“. Председателят на журито изрази своята радост, че сред участниците в конкурса има и млади хора, които обичат литературата и че винаги са добре дошли на творческите четвъртъци в читалището.

Поетът Низами казва, че думите които идват от сърцето винаги достигат до сърцето. Нека в сърцата на авторите и ценителите на писаното слово живее добротата, обичта и радостта!

Честито на наградените и вдъхновен нов творчески сезон за членовете на литературен кабинет „Пеньо Пенев”!

Сподели: