Най-нуждаещите се ще получат 22,710 кг хранителни продукти по програмата за подпомагане на ЕС

Снимка: dariknews.bg

Българският Червен кръст в Габрово започва поетапното предоставяне на  храни на най-нуждаещи се лица в областта. Едночленните и двучленните семейства ще получат по един хранителен пакет, а тричленните и по-големите семейства – по два хранителни пакета. Раздаването ще се извършва от служители и доброволци на БЧК в раздавателния пункта на ул. „Устабашиев” № 12 в Севлиево, в периода 19 октомври – 13 ноември. Всеки правоимащ гражданин ще получава полагащите му се продукти срещу документ за самоличност и подпис, съобщават от БЧК.

Списъците на подлежащите за подпомагане лица се изготвят и предоставят на БЧК от Агенцията за социално подпомагане.
На 5 октомври се отварят раздавателни пунктове в 16 области, сред които и Габрово. Останалите области ще стартират раздаването в средата на  октомври, след получаване на всички подлежащи на раздаване продукти.

Общото тегло на един хранителен пакет е 22,710 кг и съдържа 16 вида хранителни продукти: 3 кг пшенично брашно; 1 кг ориз; 1,5 кг спагети; 0,500 кг лютеница; 2,400 кг зелен фасул консерва,  по 1,600 кг домати консерва, зелен грах и гювеч консерва; 500 гр конфитюр; 300 гр говеждо месо – консерва; по 600 гр говежди кюфтета и пиле фрикасе консерва; консерва риба – 0,510 кг; 3 кг захар; 1 кг леща и 3 литра олио.

Пакетите с храни са предназначени за лица и семейства, подпомагани на различни основания от дирекциите „Социално подпомагане“ и включват лица и семейства, подпомагани за отопление през отоплителен сезон 2018/2019 г.; майки (осиновителки), които получават месечни помощи за отглеждане на дете до навършване на една година към месец август т.г.; лица и семейства, получили еднократна помощ за ученици, записани в първи клас; лица с над 90 на сто степен на увреждане с определена чужда помощ и ниски лични доходи от пенсия (до 363,00 лв.), които получават месечна финансова подкрепа по Закона за хората с увреждания към месец август 2020г.; лица и семейства, които получават месечни помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане  към месец август и такива, които са получили еднократни или месечни помощи, предназначени за превенция и реинтеграция, отглеждане на дете при близки и роднини и в приемни семейства по Закона за закрила на детето към месец август, а по отношение на еднократните помощи – за периода от 01.01. до 31.08.2020 г. Помощи се полагат и на лица и семейства, инцидентно пострадали от бедствия и аварии при форсмажорни обстоятелства, както и лица и семейства, получили финансова подкрепа във връзка с COVID 19, подпомогнати с еднократна помощ въз основа на установено индивидуално ниво на материално лишение за периода от 01.01.2020 г. до 31.08.2020 г.

Подробна информация, гражданите могат да получат от лужителите в териториалните структури на Агенцията за социално подпомагане и в регионалните офиси на БЧК.

Още по темата:

Сподели: