Находки от Хоталич за втора година присъстват в изложбата на Националния археологически институт

За дванадесета поредна година Националният археологически институт с музей организира временна изложба „Българска археология“. Тя представя резултатите от проучванията през изминалия археологически сезон, като излага някои от най-интересните находки и богат илюстративен материал. Тази година съорганизатори са 19 исторически и археологически музеи в страната, които участват с находки от своите фондове. Изложбата представя 250 експоната от 23 обекта, различни като вид и хронология, от ранната праистория до Средновековието.

Сред тях са и накитите, които тази година бяха открити на Хоталич, „Те са намерени в гроб на момиче на възраст между 5 и 8 години. На ръцете му има 9 гривни, от които 5 стъклени и 4 бронзови. Особено впечатляващ е герданът му, състоящ се от няколко хиляди мъниста в черен, жълт, червен и бял цвят. Има и няколко десетки по-едри мъниста, които са рисувани с жълта паста, както и такива със сива и кафява“, споделя археологът Надежда Ботева. Такива красиви мъниста се откриват за първи път на Хоталич и са голяма рядкост на територията на цяла България. Датировката на целия некропол, както и на тези накити е среда и втора половина на ХІІІ в.

Изложбата „Българска археология 2018“ може да бъде посетена в зала „Временна изложби“ на НАИМ от 15 февруари до 14 април 2019 г.

Сподели: