На „Зимна седянка” фолклорно с обичаи, традиции и народни хора

На „Зимна седянка” оживяха характерните за сезона празници, обичаи и традиционна обредност. Проявата се реализира по проект LT2022-308 „Събудители – отново заедно” на Народно читалище „Развитие-1870” – Севлиево, по „Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество” на Национален фонд „Култура”. Събитието се проведе на 26 януари в творческото пространство на Фолклорен ансамбъл „Развитие” в Дом на културата „Мара Белчева”.

Зимните празници, традиционната обредност и характерните обичаи представиха хореографите Весела Йорданова и Йордан Йорданов, с участието на танцьори и музиканти от фолклорен ансамбъл „Развитие” и Курса за овладяване на български народни хора при НЧ „Развитие-1870”.

Присъстващите се запознаха с огромното многообразие от празници, обичаи и обреди в българския зимен календар и богатството на нашата народна култура, съчетаваща древни традиции и вярвания.

Разказът с фолклорна обредност представи дните от Игнажден, през Бъдни вечер, Коледа, Сурва, Силивистри, Богоявление, Ивановден до Бабинден. И като на седянка виха се кръшни български хора край богатата с традиционни ястия трапеза и вдигаха наздравици за здраве.

Автор: ДЕСИ ДИМИТРОВА

СЕКРЕТАР НА НЧ „РАЗВИТИЕ-1870”

Снимки: Минчо Тодоров

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд  „Култура” по програма „Програма за възстановяване и развитие на организации в областта любителското творчество”

Сподели: