Ново огнище на Африканска чума при домашните свине в село Новачене, област Плевен

pixabay.com

Агенцията по храните призова ловците да бъдат бдителни и да докладват за всяка открита мъртва дива свиня, особено в рисковите райони. Има вероятност продуктите от дива свиня, останките от нея и трофеите да са заразени. Не бива да се оставят в гората никакви остатъци от отстреляни животни, да не остават кървави следи. След лов на дива свиня хората не бива да влизат в контакт с домашни прасета. Да се осигури дезинфекция на всички дрехи, обувки, инструменти и превозни средства, както и оборудване, използвано при лова.
Свине трябва да се купуват само от регистрирани ферми, придружени с ветеринарно-медицинско свидетелство.
 Изхранването на свинете с кухненски отпадъци е основен метод за разпространение на заразата, предупреждават от агенцията. Това е забранено със закон. Свинете трябвада се държат постоянно затворени и да не се допуска никакъв контакт с други домашни или диви свине, както и с външни лица.
Не носете вкъщи никакви месни продукти, когато се връщате от други държави, особено ако са засегнати от африканска чума по свинете.
 
Няма ваксина и лечение от заразата. Обявяването на болестта е задължително и е от съществено значение за ограничаването й.

Още по темата:

Сподели: