Общината ипотекира имоти, за да обезпечи заем на болницата

Шест имота с обща пазарна стойност около 700 000 лв. ще ипотекира Община Севлиево, за да обезпечи кредита на МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ ЕООД, който е в размер от 600 000 лв. Това решиха вчера общинските съветници на редовното си заседание. Ще бъдат ипотекирани и парцели, притежание на Болницата, парите, от които също ще се ползват за погасяване на заема.

Съгласно Решение № 029/22.12.2015 г. Общински съвет – Севлиево е дал съгласието си Болницата да тегли кредита от 600 000 лв. И тъй като МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ не разполага с недвижимо имущество на тази стойност, се налага Общината да го обезпечи по някакъв начин.

Кредитът, който трябва да бъде теглен е за разплащане на просрочени задължения към доставчици, да се стабилизира икономическото развитие на дружеството и да се подобри работния процес.

Темата предизвика широки дебати сред съветниците, които поискаха да разберат какъв е погасителният план на кредита и как ще бъдат разходени изтеглените средства.

Въпреки, че не получиха отговори на поставените въпроси, местните парламентаристи дадоха съгласието си за ипотекиране на общинските имоти.

Сподели: