Общината обявява война на незаконните сметища, ще показва нарушителите

Община Севлиево обявява война на незаконните сметища, ще показва нарушителите, е водещото заглавие в днешния брой на в. „Росица“

Един от тях вече е разкрит и ще бъде показан на обществеността. Това съобщава за вестника Димитър Ножаров, служител по сигурност на информацията и ОМП  в общинската администрация.

„Ако направим една обиколка в общината ще видите, че незаконните сметища са десетки“ – заявява Нажоров. –  Ако на едно място има изхвърлян боклук, след дни той става огромно сметище. Опитвали сме какви ли не начини, дори и блокиране на пътища. Навсякъде сме поставили табелки, на които пише: “Забранено е изхвърлянето на отпадъци, глоба 1000 лв“.

Според него предприетите физически мерки за борба с незаконните сметища се оказали нефективни – премахвайки едно сметище, веднага на друго място се създавало ново. Те не давали възможност да се установят нарушителите.

Първият добър резултат дошъл от създадения наскоро Общински координационен център с модерна видеосистема от 83 камери, разположени на различни места. Една от тях е била в района на битака, където до скоро е имало голямо сметище. Било създадено за изхвърляне на строителните отпадъци от реализацията на водния проект.

„Гледката не беше особено приятна затова преди два  месеца, заедно с Общински пазари предприехме инициативата този район да бъде изчистен, облагороден с намерение там да се направи парк. В съседство има видеоналюдение, което показва, че има хора, които дебнат нощта, за да си изхвърлят боклуците точно на това място. Получихме сигнал в неделя, че водач на кола с ремарке отива и най-безцеремонно си изсипва боклуците на изчистеното място. Използвайки тази техника, ние установихме на другия ден часът на нарушението. Камерите показват как колата влиза с пълното ремарке и си тръгва с празно. На база на този видеоматериал ще бъде съставен акт на нарушителя. И за назидание, ще бъде показан на севлиевската общественост“ – заяви Димитър Ножаров.

„Призоваваме гражданите, които видят, че край контейнер се изхвърлят строителни отпадъци, веднага да ни сигнализират. Има възможности да се задействат служителите от Инспектората, еколозите, за да се реагира на място. Другият вариант е видеонаблюдението. И граждани, и институции трябва да бъдем по-активни. Общината обяви война на авторите на незаконни сметища, ще показва нарушителите. Сигнали могат да бъдат подавани на дежурния телефони: 0675 396112; 0675 33968 и 0884 888705; e-mail: sevlievo@sevlievo.com – заяви Димитър Ножаров, служител по сигурност на информацията и ОМП в Община Севлиево.

Още по темата:

Сподели: