Община Севлиево набира доброволци в борбата с коронавируса

Уважаеми севлиевци,

Изправени сме пред заплаха за здравето, каквато световната историята от десетилетия не помни. Вече почти седмица всички живеем в условия на извънредни мерки, които ежедневно се допълват и имат все по-широк обхват. Въпреки всички препоръки, които обществото спазва, за съжаление, според прогнозите на здравните власти, пикът на епидемията от коронавурс тепърва предстои.

За да излезем възможно най-бързо и с най-малко щети от тази криза, трябва всеки да впрегне личната си отговорност, за да опазим живота и здравето си, както и тези на най-уязвимите хора около нас – нашите родители, близки, приятели и съседи.

В тази връзка се обръщам към всеки един жител на Община Севлиево, който иска и може да помогне, да се включи като доброволец за осигуряването на социален патронаж на  най-рисковата група – възрастните хора в общината ни.

Доброволците, при необходимост, ще разнасят храна по домовете на тези хора, ще ги снабдяват с продукти от първа необходимост и ще извършват други полезни за обществото дейности, в зависимост от ситуацията.

Освен възрастните хора, от доброволци имат нужда и лекарите, както и целият медицински персонал, служителите от Регионалната здравна инспекция – хората, които поемат най-тежките случаи с риск за своя живот и здраве, поставяйки в риск и семействата си. Не по-малко важно е ключовото за ограничаване на епидемията осигуряване на дезинфекция на всички населени места в общината, на болницата и здравните пунктове, както и навсякъде, където има струпване на хора – дейност, която тече на пълни обороти през последните дни.

Ако искате да бъдете полезни и да използвате ползотворно времето си, ако искате да помогнете на възрастен съсед, близък или дори непознат, включете се като доброволци, като ни пишете на следния електронен адрес: m_kralev@sevlievo.bg, Мирослав Кралев – главен експерт „Здравеопазване и социални дейности“ в община Севлиево или позвънете на телефон: 0876 608489. Не забравяйте да посочите своите три имена, ЕГН, както професионалните си умения и телефон за връзка.

За всеки един от доброволците, които ще бъдат ангажирани само при възникнала необходимост, са осигурени необходимите предпазни средства.

Силно вярвам, че предприетите ограничителни мерки ще помогнат и няма да се наложи да ангажираме доброволчески групи, но искам да бъдем подготвени за реакция във всеки един момент.

Сигурен съм, че ситуацията ще бъде овладяна с общите ни усилия и личната отговорност на всеки един от нас. Онези, които няма да се присъединят към доброволците, още веднъж призовавам да ограничат до минимум социалните си контакти и при възможност да се изолират вкъщи, а когато се налага да излизат навън – да го правят с всички налични предпазни средства.

Д-р Иван Иванов

Кмет на Община Севлиево

 

Още по темата:

Сподели: