Община Севлиево ще финансира обучението на деца за борба с инсулт

Инсултът е причина номер 1 за смъртност и инвалидизация в България.
Всеки ден някой от нас губи майка или баща, а децата ни любими баба или дядо. Но инсултът е лечим. Ако се реагира навреме, има 90% шанс човек да се възстанови напълно. Поради това е много важно да се знаят симптомите – от деца, родители и възрастни хора.
Община Севлиево е първата община в България, която ще финансира изцяло реализирането на здравната програма за борба с инсулт FAST Heroes 112 / БЪРЗИ ГЕРОИ 112 във всички училища и детски градини.
Програмата се осъществява и с пълната подкрепа на ръководствата на детските градини и училища.
FAST Heroes 112 / БЪРЗИ ГЕРОИ 112 е програма за здравно образование, създадена от Световната организация по инсулт и подкрепена от Световната Здравна Организация и ЮНЕСКО с инициативата „Училища за здраве“.
Община Севлиево ще закупи учебни материали и ще осигури пълното обучение на 600 деца от всички предучилищни групи и класове в начален етап на образование.
Образователната програма БЪРЗИ ГЕРОИ 112 е насочена към деца и техните семейства, в която всички се учат как да разпознават симптомите на инсулт. Тя ползва ентусиазмът на децата да споделят знанията си у дома и така да научат всички свои близки да реагират правилно при инсулт.
За 5 седмици всяко дете, неговите родители, баби и дядовци са ангажирани в усвояване на тези знания. И така, обучавайки 1 дете, животоспасяващите знания достигат до 6 възрастни.
Чрез здравната програма FAST Heroes 112/ БЪРЗИ ГЕРОИ 112 децата ще получат знания, които могат реално да спасят от инсулт живота на техните баби и дядовци и ще придобият важни житейски умения, които да предадат на цялото си семейство, а от там и на обществото!
Защото инсултът е лечим, само когато се реагира бързо при правилно разпознати симптоми.
Ако в рамките на 3 часа бъде предприета медицинска интервенция, шансовете да няма последици от него са над 90%! Изследванията показват, че хората често не разпознават ключовите признаци на инсулт и не търсят веднага спешна медицинска помощ. Неотдавнашно проучване показа, че само 23% от пациентите правилно са осъзнали, че са получили инсулт. Интересното е, че 6 от 10 души (63%) се обаждат на близък или приятел, за да поискат съвет какво да правят, а само 3-ма от всеки 10 души (32%) се обаждат веднага на линейка.
С финансирането в програма за здравно образование FAST Heroes 112/ БЪРЗИ ГЕРОИ 112, Община Севлиево ще осигури на повече семейства в града и региона знания и възможност за нормален живот без тежките последици от инсулт. Всички училища и детски градини ще дадат възможност на децата от общината да получат перспективно гражданско образование.
Този изключителен принос на община Севлиево е пример за насърчаването на здравното и гражданско образование не само за самите деца, но и за техните семейства, връстници и обществото ни като цяло.
Повече за кампанията можете да научите тук:

Още по темата:

Сподели: