Окончателно: Ротари събра 34 хил. лв. за реставрация на Часовниковата кула

Рекордните 34 хил.лв. събраха ротарианците на традиционния си Великденски бал миналия четвъртък. Парите ще бъдат дадени за реставрацията на най-стария символ в града – Часовниковата кула.

На събитието присъстваха 155 човека от клубовете в Габрово, Велико Търново, Троян, Ловеч и Плевен. Сред почетните гости бяха кметът на Севлиево д-р Иван Иванов със своите заместници инж. Калина Георгиева и Невена Тодорова, и областният управител Невена Петкова. Общо 180 души дадоха своята лепта за благородната кауза.

Президентът на клуба Цветомир Цанков приветства гостите и отправи специални благодарности към Община Севлиево за ангажимента да извърши пред отговорните институции всички дейности по ремонта и узаконяването му, което по думите му е не лека задача. „През нашата над 16-годишна история винаги сме служили на нашия град абсолютно безкористно, с добри чувства и намерения. Изпълнявали сме редица проекти и инициативи с идеята да направим нашия град едно по-добро място за живеене“, каза Цанков. Той силно развълнува гостите с жеста, който направи. Неговата майка е роднина на Асен и Илия Пейкови, а в дома си пази семейната реликва – картина, рисувана от Илия Пейков през 1966 година в Италия. „Изключително ценна е, няма от къде да бъде закупена“, подчерта Цанков и предложи който иска да я притежава сам да определи цената.

Реставрацията на Часовниковата кула предвижда се да се поправят фугите на каменната част на кулата, да се ремонтира и импрегнира горната дървена част, смяна на часовниковия механизъм, за да може камбаната да бие два пъти дневно – в 12:00 ч. и в 17:00 ч. следобед.

Часовниковата кула е най-старият архитектурен паметник в Севлиево. Построена е през 1779 г., интересното е, че датата на арабски е изписана на ключовия камък на каменната част на кулата, а на самата камбана е отлята датата по нашето летоброене – 1775 г. Идната година най-старата запазена обществена сграда в града, Часовниковата кула, ще навърши 240 години.

Снимки: Стойо Цонев

Сподели: