Откриха обновения салон на Народно читалище „Развитие-1870”

С тържествен водосвет и премиера на спектакъла „Усмивката на Нушич” беше открит реновираният салон на Народно читалище „Развитие-1870” в Севлиево. Лентата прерязаха кметът на града д-р Иван Иванов, Михаил Йонков – президент на Ротари клуб Севлиево, Валя Станчева – член на Бизнес сдружение „Севлиево 21 век” и Емилиян Маринов – като председател на читалището по време на ремонта.

Идеята за ремонта се зароди на 8 октомври 2020 г., по време на благотворителна вечер, когато бизнесът в Севлиево застана зад каузата за ремонт на читалищния салон. Първата подадена ръка бе на Община Севлиево, която ремонтира покрива на читалището.

Дейностите в салона започнаха в началото на месец октомври 2021 г. въпреки пандемията от коронавирус, която бе сериозен проблем и голямо изпитание за културната институция. Заради вируса в България затвориха театри, кина, концертни зали, както и читалища.

Някои школи и клубове съществуваха само чрез срещи във виртуалното пространство, а други – правеха почти невъзможното, за да работят на живо и обучават децата ни – нашето бъдеще. Поддържаха пламъка жив и искрата, която запалва любов към култура и знание. През месец март тази година приключиха всички ремонтни дейности в проекта за реновиране.

С дарените 41 000 лв. и 36 000 лв. читалищни средства е боядисан таванът, подменени са осветителните тела с енергоспестяващи, лакирани са ламперията и сцената, подменен е мокетът, монтирани са новите столове, освежени и изпрани са завесите.

За съжаление, на този етап от изпълнението на проекта, не достигнаха средства за закупуване на нови озвучителна и осветителна системи, но се надяваме занапред и това да се реализира.

Плакети „Заедно в каузата – да пребъде храмът на духовността – НЧ „Развитие-1870”! С благодарност за родолюбивия жест!” връчи председателят Данаил Лалев на Община Севлиево, Бизнес сдружение „Севлиево 21 век” и Ротари клуб – Севлиево. Плакет в знак на благодарност и признание за Емилиян Маринов, председателят в чийто мандат се сбъдна мечтата за реновиране на салона.

Премиера на спектакъла „Усмивката на Нушич”

На сцената бе представена последната постановка на младежкия театрален състав. Представиха я нашите младежи – Ксения Димитрова, Ния Златкова, Соня Цонева, Георги Георгиев и Денислав Богданов с  художествен  ръководител Никола Узунов. Те дойдоха в читалището преди повече от десет години, спечелиха за читалището много награди, плакети, златни медали, отличия от най-големите театрални фестивали в страната. Днес ние искаме да поздравим нашите абитуриенти – Ксения, Ния, Соня и Георги и да им пожелаем на добър час в живота.

С грамоти за принос в развитието на театралното изкуство и цветя секретарят на читалището Нели Тотева-Георгиева награди дейците.

Снимки: Минчо Тодоров

Още по темата:

Сподели: