Откриха седмия саниран блок в Севлиево

Днес официално бе открита седмата санирана сграда по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилища в Севлиево. Лентата на блок 6 в ж.к. „Митко Палаузов“ прерязаха кметът на общината д-р Иван Иванов и инж. Диана Колева – главен инженер на фирмата изпълнител ДЗЗД „Билтекс“.

„Това е седмият саниран блок по Националната програма за енергийна ефективност. Поздравявам ви, че бяхте едни от първите, които се организираха и успяха да съберетат необходимите документи за кандидатстване, защото много хора не успяха. Надявам се, че всички неудобства, изпитани по време на ремонтните дейности, ще бъдат бързо забравени от живущите в този красив блок. Сигурен съм, че още тази зима ще усетите ползите от санирането, когатого сметките ви за ток драстично намалеят“, каза кметът д-р Иванов. Той изказа благодарности към строителната фирма за бързата и качествена работа и към всички хора и институции, които са били част от проекта по санирането на блока. Иванов благодари и за доверието към Общината и изрази надежда, че и други ще последват примера на тези, които вече се радват на обновени сгради.

Тържествен водосвет за здраве и благоденствие отслужиха отците Спас и Цонко. Сред официалните гости на тържеството бяха и Здравка Лалева – председател на Общински съвет – Севлиево, заместник-кметовете на община Севлиево – Калина Георгиева и Ахмед Мехмедов, инж. Николай Кънчев и инж. Ганка Кънчева – от фирма „Алфа М – Рубикон – Габрово“, изпълняваща строителния надзор, екипът по изпълнение на проекта.

При санирането на сградата е поставена вътрешна топлоизолация на покрива, подменена е хидроизолацията с двупластова без и с посипка. На покривното пространство има както хидро, така и топлоизолация. Поставена е 5-камерна дограма и направено цялостно остъкляване. Почти всички тераси са усвоени към жилищната част. Сменено е вътрешното осветление на общите части с енергоспестяващи лампи и всички общи части са пребоядисани. Входните врати са с алуминиев профил, с прекъснат термомост. На фасадата е поставена изолация ЕпиЕс – 100 мм. и цветна силикатна мазилка.

Ремонтните дейности по сградата са финансирани изцяло от Националната програма за енергийна ефективност, по която Община Севлиево има подписани девет договора. Осем са напълно завършените сгради, като на 10 октомври предстои откриването и на блок 8 в ж.к. „Митко Палаузов“.

В град Севлиево се санират и 23 сгради по проект „Прилагане на мерки за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради в град Севлиево“ на оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Реализиран е и проект „Енергийна ефективност на образователната инфраструктура в град Севлиево“, финансиран от същата оперативна програма, по който са напълно модернизирани три училища и шест детски градини. Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Севлиево вече също разполага с обновена сграда. Проектът бе на стойност 325 004.19 лв. и се осъществи отново с финансовата подкрепа на ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г., а Община Севлиево съфинансира с 30 000 лв.

Сподели: