Паметникът на Свободата засвети в синьо в подкрепа на борбата с мозъчния инсулт

Инсултът е водеща причина за смъртност и инвалидизация в България.
Когато някой пострада от инсулт, всяка минута е ценна! Само правилно разпознатите симптоми и бързата реакция могат да спасят живот! За съжаление всеки ден някой от нас губи майка или баща, а децата ни – любими баба или дядо. Но инсултът е лечим, ако се реагира навреме. В знак на съпричастност на 28 и 29 октомври паметникът на Свободата в Севлиево бе осветен в синьо по повод Световния ден за борба с инсулта.
С това община Севлиево дава гласност за правилното разпознаване на симптомите на инсулт и адекватните действия в случай на спешност. Общината подкрепя и всички дейности, свързани с превенция и обучение на хората за симптомите на инсулт.
През месец декември ще стартира и реализирането на образователната програма „FAST Heroes 112 / БЪРЗИ ГЕРОИ 112“ за всички деца от 6 до 9 години. Това е програма за здравно образование, насочена към деца и техните семейства, в която всички се учат как да разпознават симптомите.
Кампанията ще разчита на „БЪРЗИ ГЕРОИ 112“ да споделят знанията си у дома и така да научат всички свои близки да реагират правилно при инсулт.
Създател на инициативата е Световната организация по инсулт, а организаторите на местно ниво са Община Севлиево, фондация „Сърце до Сърце за България“ и FAST Heroes / БЪРЗИ ГЕРОИ 112.

Още по темата:

Сподели: