Петър Петров стартира в Световния шампионат по мотокрос

На мотокрос трасето Лосайл в Катар днес стартира Световният шампионат по мотокрос, а България отново има трима състезатели на стартовата решетка в клас MX2. Това съобщи на официалния си сайт Българската федерация по мотоциклетизъм.

Петър Петров (Monster Energy Kawasaki MX2 Racing Team, #152) стартира своя трети сезон в зеления тим и пето поредно участие в Катар. Класиранията на севлиевеца до момента в Лосайл са 13-то място през 2013 и 2014 г., 11-то място през 2015 г. и 6-то място през 2016 г. За Петър това е последна година в МХ2, тъй като навършва 23 г. – максималната възраст за този клас и през 2018 г. му предстои преминаване в горната група MXGP. Въпреки многото коментари по темата дали не трябваше още през тази година да отиде при 450 кубиковите, от тима на Петров определиха той да остане в категорията 250 и през сезона да бъде водещият състезател за японската марка в клас МХ2.

Майкъл Иванов (VAMO Racing team, Honda, #97) започва сезона с нов отбор, нова марка и нов мениджър в лицето на Боян Станчев. Отборът на Майкъл е разположен в Белгия и това определено помага на младия състезател от Троян да свикне с меките, пясъчни трасета, които вече са сериозна част от Световния шампионат по мотокрос. От началото на годината Иванов участва в няколко старта в официални състезания в Англия и Испания, като на Иберийския полуостров направи и топ 3 класиране, което допълни самочувствието му, силно необходимо за един добър старт в Световния шампионат. През 2016 г. имено в Катар Майкъл отбеляза своите първи точки за сезона, а 2017 е неговата трета година в Световния шампионат, в клас МХ2.

За Иван Петров (Husqvarna 8biano Racing, #142) това е първо участие извън Европа в Световния шампионат по мотокрос, клас МХ2. През 2016 г. малшанс и травма го извадиха от пълноценно участие в шампионата, но 2017-а е годината, в която той трябва и ще спечели първите си точки от Световния шампионат в клас МХ2. Мениджърът му Николай Куманов избра трите състезания от Международния шампионат по мотокрос на Италия като част от зимната подготовка на младия състезател от Монтана и неговото сработване с новия отбор.

В стартовите списъци за състезанието в Катар прави впечатление, че има само една нация с 4 състезателя – Холандия, а България намира своето заслужено място сред Великобритания, Италия и Австралия, които имат по три пилота в клас МХ2, от общо 18 участващи нации. През сезона Петър, Майкъл и Иван ще участват с румънски лицензи в Световния шампионат. Състезанието в Катар е с различна от обичайната програма, тренировките са днес, на 24 февруари, а състезателните маншове – утре, в събота. Почитателите на мотокроса ще могат да наблюдават състезанието по БНТ HD, с гост коментатор Мартин Тодоров. Повече информация и класирания може да намерите на www.mxgp.com, www.mxgp-tv.com и на www.bnt.bg/bnt-hd.

Още по темата:

Сподели: