Протестите в Габрово продължават, областният управител призова институциите да си вършат работата

Снимка: topnovini.bg

Областният управител на Габрово, в чийто правомощия е координирането работата на органите на изпълнителната власт, призова всички държавни институции на територията на областта да не остават безучастни към тревогите, недоволството и проблемите на гражданите, и да реализират необходимите мерки, съобразно правомощията си.

Невена Петкова усилено е взаимодействала с държавните институции на територията на областта по повод протестите в Габрово. Тя информира, че са били предприети мерки за спазване на законността, реда и сигурността. Набелязани са инициативи за трайно решаване на поставените проблеми. Засиленото сътрудничество между държавните институции и местната власт по тези въпроси ще продължи, увери тя в позиция, разпространена до медиите

Пети дни в Габрово има вълна от протести, спонтанни граждански действия, които имаха  конкретен повод – извършен побой в търговски обект. Извън този случай, гражданите  заявиха, че има нерешени проблеми и поставиха искания.

Директорът на Областната дирекция на МВР подаде оставка. В града продължава специализирана полицейска операция с участието на сили и средства на ОД- МВР ГАБРОВО, дирекция „Жандармерия” и „Специални полицейски сили“ от СДВР. Целта е да не се допускат нарушения на обществения ред, нерегламентирани протести, защита правата и свободите, спокойствието и собствеността на гражданите.

Общината в Габрово предприе незабавно премахване на къщи, в които има самонастанили се компактни групи роми, повечето от които граждани на други региони. Много ромски семейства напуснаха домовете си, притеснени от възможни ескалации по време на протестите още в първите дни на протестите. Две ромски къщи, които в момента са били необитаеми, бяха запалени. Протестиращите обаче неколкократно заявиха, че протестът не е етнически. В социалните мрежи започна набирането на предложения към местната власт, законодателя и интституциите, които да гарантират еднакви права и задължения на всички граждани без компромиси за един, или друг етнос, справедлива социална политика, законност и  ред за всички.

От вчера ромите, особено родените в Габрово, започнаха да се връщат в домовете си.

Сподели: