Руският патриарх Кирил и българският Неофит ще отслужат заупокойна молитва на 3 март на връх Шипка

Тържествата по случай 140-годишнината от Освобождението на България ще се състоят под домакинството на Община Казанлък. Те започват на 2-ри март, петък, с паметна среща с потомци на опълченци от Казанлъшкия край.

В първия по рода си национален конкурс за патриотична поезия, ще бъдат отличени талантливи деца, които най-убедително представят български патриотични стихотворения в спектакъла – рецитал „С обич към България“, който се провежда под патронажа на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

В тържествения 3-ти март от 10:00 ч., Негово светейшество Руският патриарх Кирил и българският патриарх Неофит, ще отслужат панихиден молебен в храм – паметника „Рождество Христово“ в град Шипка, в съслужие с Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан.

Двамата патриарси – на българската и на руската православна църква Техни светейшества Неофит и Кирил заедно ще отслужат и заупокойна молитва за героите на Шипченската епопея в 12:00 ч. на площадката преди последните стъпала към монумента, в подножието на връх Шипка.

За разлика от предишни години, когато тържествата се провеждаха на площада под върха, ( паркинга до ресторанта ), кулминацията на честванията за 140-годишнината от Освобождението ще бъде на площадката, преди последните стъпала, от която започва официалният подход към входа на Паметника на свободата, северно от монумента. През годините от това място е отдавана почит към героите на Шипченската епопея заради близостта до Паметника на Свободата и автентичната атмосфера, съхранила героичните мигове на битки за победа и оцеляване, а и площадката в подножието на паметника е изградена с тази цел.

Снимка: shipkamuseum.org

 

 

Сподели: