Севлиево е сред 28-те общини, които могат да кандидатстват по новата програма за саниране

Севлиево има нова възможност да получи европари за подобряване на енергийната ефективност на жилищните сгради. Градът ни е сред 28-те общини в страната, които ще могат да се възползват от финансирането на проекти за саниране на обща стойност 34 млн. лв., съобщиха от регионалното министерство.

Средствата се осигуряват от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. по процедура „Енергийна ефективност в периферните райони – 2” на база спестен ресурс от първата покана по мярката.

Продължението й е насочено към надграждане на резултатите от изпълнението на първата процедура „Енергийна ефективност в периферните райони”, по която вече са сключени и се реализират 170 договора за подобряване на енергийната ефективност на общо 574 сгради, от които 401 жилищни и 173 публични на обща стойност 171 млн. лв. В резултат от изпълнението на енергийните мерки повече от 4 600 домакинства ще подобрят топлинния комфорт в своите жилища и ще реализират спестявания, както на потребяваната енергия, така и на заплащаната за нея цена.

Мярката предвижда обновяване на публичните сгради на държавната и общинската администрация, на общински сгради от образователната, културната и социалната инфраструктура и подкрепящи мерки на жилищния фонд. Специален фокус е поставен върху публични обекти, предоставящи социални услуги.

Останалите общини, които могат да кандидатстват за средства по тази мярка, са: Ботевград, Берковица, Белоградчик, Генерал Тошево, Девин, Елхово, Златоград, Ивайловград, Крумовград, Козлодуй, Карнобат, Мездра, Малко Търново, Никопол, Нови пазар, Нова Загора, Поморие, Попово, Пещера, Провадия, Разлог, Сандански, Свиленград, Самоков, Троян, Тутракан и Червен бряг.

 

Още по темата:

Сподели: