Севлиевци изядоха гигантския 288-метров тиквеник

288-метров тиквеник, приготвен от севлиевските ресторантьори изядоха днес севлиевци и гости на празника на тиквата. За него са използвани 63 кг. кори, 120 кг. хубави тикви, 21 кг. захар, 12 кг. пудра захар, 16 кг. орехи, 22 л. олио, половин килограм канела, 0,2 кг. ванилия и разбира се много любов. В приготвянето му тази година участваха ресторантите „Севлиево Плаза“, „Одеса“, „Хелиос“ и парти зона „Кулинар“. Гигантът е изпечен във фурните на пекарна „Форинар“.

В Севлиево се приготвят и всякакви други вкусотии с тиква, например чийзкрем, чийзкейк, крем карамел, сладка, мармалади. Една от най-типичните за региона рецепти е за печена тиква, като тайната ѝ е при печенето да се сложи малко мед. Сладкото от тиква пък се приготвя, като парченцата се поставят във вар  за няколко часа, след което се сваряват в захарен сироп. Слага се и индрише.

Празникът на тиквата в Севлиево продължи с пъстро „Тиквено парти“, очаквано от любителите на кулинарните изкушения. Шеф Андре Токев награди участниците в кулинарната изложба.

 

Още по темата:

Сподели: