Севлиевци отбелязаха 100 години от края на Първата световна война

100 години от края на Първата световна война отбелязаха днес севлиевци. Пред Паметника на загиналите за освобождението и обединението на българските земи от град Севлиево в парк „Казармите“ бе открита изложбата „100 години от края на най-кървавата и трагична война за страната ни“.

„Хиляди наши сънародници загиват заради великата идея за освобождението и обединението на българските земи. В името на тази идея нашият народ води пет войни в новата си история. Нито вековното османско господство, нито жестоките условия на великите сили от Берлинския конгрес, които разпокъсват българските земи не успяха да спрат стремежа на българите към свобода и независимост“, каза в словото си кметът д-р Иван Иванов. Той акцентира върху факта, че „Българската армия достойно защити честта на Родината, защото българският войник знаеше, че жертва живота си за справедлива кауза – освобождението на български земи и спасението на своите братя, останали извън пределите на Отечеството“.

Слово произнесе и директорът на историческия музей в Севлиево Найден Петров.

В знак на признателност кметът д-р Иван Иванов и зам.-кметът инж.Калина Георгиева поднесоха венец пред паметника на загиналите и с едноминутно мълчание присъстващите почетоха паметта на севлиевските герои, участвали в боевете.

След това във възстановка на „Клетва на българският войник пред цар и отечество“ от регионален клон „Априлци, Троян, Севлиево“ на Национално дружество „Традиция”, бяха представени униформи, оръжия и бойни реквизити. Управителят на регионалния клон на дружеството Христо Калистерски връчи на кмета Благодарствен адрес.

Събитието продължи с военно-патриотична програма, в изпълнение на Станислава Димитрова – Съни и Духов оркестър от Националната гвардейска част.

 

Сподели: