Синдикалисти от Севлиево тръгват на протест в столицата в петък

Синдикалисти от Севлиево, заедно със свои колеги от Габрово, Дряново и Трявна, ще участват в протеста на над 6000 членове на КНСБ на 27 октомври, петък,  в София.

Мотото е „Работеща България иска по-високи заплати“. Шествието ще тръгне в 11:30 ч. от площад „Св. Александър Невски“ и ще мине през две спирки – Министерския съвет и централата на Асоциацията на индустриалния капитал в България, информират от Регионалния съвет на Конфедерацията в Габрово.

КНСБ ще отправи искания към държавния бюджет за области, които не са дофинансирани и ще останат такива и през следващата година. Това са най-вече агенциите, които работят на терен – за социална защита (АСП, Агенцията по заетостта), приходните агенции – НАП и митници, домовете за социални услуги, училищното здравеопазване. За тях е предвидено 5 на сто увеличение за 2018 година, а необходимстта е от 10, на места и 15 %. Сред причините за протеста е и хроничният дефицит в областта на науката.  КНСБ ще подкрепи и протеста на БАН и Селскостопанска академия на 1 ноември.

Исканията на Конфедерацията на независимите синдикати са само за заплати, в тях няма политическа намеса. Целта е да  се създаде среда, в която синдикатите да преговарят  спокойно с реалния бизнес в предприятията за по-високи заплати. КНСБ настоява също пред управляващите за изцяло нова глава в Кодекса на труда, която да регламентира как се договарят заплатите. Другата причина за протеста са опитите за отнемане на изконни права  като добавката за стаж и възраст. Протестът ще спре и  пред централата на АИКБ, защото техният председател в момента оглавява Асоциацията на българските работодатели.

Сподели: