Телефонен измамник, ощетил севлиевци, бе осъден на затвор

Габровският окръжен съд осъди телефонен измамник, извършил престъпления и в Севлиево,  на 4 години лишаване от свобода. Мъжът е от Габрово и според съда в периода 11 юли 2018 г. – 1 февруари 2019 г., при условията на продължавано престъпление, след предварителен сговор с неустановено по делото лице,  за да набави за себе си и за другиго имотна облага, поддържал заблуждение у двайсет лица от Севлиево, Габрово, Трявна и други населени места в областта, че участват в полицейска операция по залавяне на измамници, че е необходима спешна операция на техен роднина или че трябва да заплатят определена сума за получаване на пратка. Така успял да присвои 178 984,60 лева, като измамата е в особено големи размери и представлява особено тежък случай.

Според доказателствата по делото и указания, давани му по телефона, подсъдимият вземал предоставени от пострадалите пари и ценности и ги откарвал до определени места в България или Румъния, като малка част от паричните суми задържал за себе си.

Съдът уважи и предявените от част от пострадалите граждански искове, като осъди габровеца с инициали К.В. да им заплати обезщетение за причинени от деянието имуществени вреди в размер на общо 160 045,60 лева.

Присъдата подлежи на въззивно обжалване или протест пред Окръжен съд.

Делото бе разгледано по Съкратено съдебно следствие  пред първа инстанция и подсъдимият е заявил, че се признава за виновен по всички факти и обстоятелства, посочени в обвинителния акт и изразил съгласие да не се събират доказателства по тях. В  този случай съдът е редуцирал първоначално определеното на подсъдимия наказание от 6 години „лишаване от свобода“ с една трета.

Сподели: