Тържествата на Шипка на 24 август отбелязват 85 години от откриването на Паметника на Свободата

На 24 август ще се проведат традиционните тържествата, посветени на Шипченската епопея. Ще бъде празнувана и 85-та година от откриването на Паметник на Свободата.

Тържествата ще започнат още на 21 август в Габрово с представяне на изложба „Строителите на Паметника на свободата“ в ХГ „Христо Цокев“. Регионалният исторически музей ще представи тема, свързана с ръчното хладно и огнестрелно оръжие, използвано по време на Руско-Турската война 1877-78 г. в мащабна изложба със заглавие „Оръжието на Освобождението“. Държавен архив – Габрово подготвя виртуална изложба, наречена „Паметта за Шипченската епопея, съхранена в документи и снимки“. Денят преди кулминацията е отреден само за деца. Всички участници в състезанието по изкачване на стълбите към Паметника на свободата и техните поддръжници ще имат среща с основателя на сайта УЧА.СЕ Дарин Маджаров, наречена „Бъди на Върха!“.  На 23 август в 17:30 часа Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“ Габрово  ще бъде домакин на представянето на книгата на генерал Георги Вазов „Участието на българите в Освободителната война“.

В съботния 24 август се провеждат походи, инициирани от Ротари. В подножието на върха, при каменните барелефи, участниците ще бъдат посрещнати от Националната гвардейска част. Възстановката на боевете от Национално Дружество „Традиция“ има нов сценарист. Ще има хвърчила за малки и големи, филми и автентични военни палатки.

За финал в Габрово организаторите от Областна администрация – Габрово са предвидили парад на военните духови оркестри от страната. Спектакърът ще е прелюдия към най-официалната част от Национално честване Шипченска епопея – тържествената заря – проверка.

Национално честване Шипченска епопея се провежда под патронажа на Президента на Република България и  се организира от Областна администрация – Габрово със съдействието на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, Община Габрово, Ротари клуб – Габрово, Регионален исторически музей – Габрово, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ – Габрово, ХГ „Христо Цокев“, Държавен архив – Габрово.

Организиран е транспорт от Габрово за тържествата на Шипка на 24 август

Автобусите ще тръгват от Габрово (пл. Възраждане) в 7.00 ч. към м. Узана с цена 3,00 лв. и в 7:30 часа за Соколски манастир с цена 2,00 лв за участниците в походите до върха.

В 9:30 часа от Габрово (пл. Възраждане) ще има транспорт и за връх Шипка с цена 3,00 лв еднопосочен и 5,00 лв двупосочен билет.

След края на мероприятията започва извозване от връх Шипка за Габрово (пл. Възраждане). Последният автобус ще отпътува в 15:30 часа.

Сподели: