Условна присъда за севлиевски лихвар

По-голямата част от обвиненията срещу него останаха недоказани

Севлиевски лихвар бе осъден условно, след като доказателствата не издържаха пред Окръжния съд в Габрово на обвинението в неговия пълен размер. То бе за неправомерни доходи в размер на 26 095,97 лв. Събраните по делото доказателства доведоха до оправдаването му по част от повдигнатото обвинение, а именно  – че е предоставял още кредити срещу лихви, от които е получил неправомерни доходи над сумата от 2 985,97 лева  /над 23 хил.лв. повече/, както и че получените неправомерни доходи са значителни. Поради това е оправдан и по обвинението за по-тежко престъпление .

Съдът постанови той да заплати на един от пострадалите, конституиран като граждански ищец и частен обвинител по делото, обезщетение за имуществени вреди в размер на 25 лева. Гражданският иск в останалата му част, до претендирания размер от 12 275 лева, бе отхвърлен като неоснователен и недоказан, съобщиха още от Съдебната палата. Присъдата подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд – Велико Търново в 15-дневен срок.

От април на 2015 г. до края на февруари 2019 г. в Севлиево, И.И. е извършвал по занятие банкови сделки и предоставял кредити на различни лица при уговаряна и варираща по размер лихва, като с дейността си е получил неправомерни доходи в размер на общо 2 985,97 лева. Осъден е на 3 години лишаване от свобода, отложено с изпитателен срок от 5 години. Както и да заплати в полза на държавата 2 985,97 лева, представляваща равностойността на придобитото чрез престъплението.

Сподели: