Училищното настоятелство трогна с жест на признание учителите пенсионери

В навечерието на 1 ноември – Деня на народните будители, за поредна година Училищно настоятелство – Севлиево трогна с жеста си на признание учителите пенсионери. В тяхна чест и в знак на уважение и преклонение пред дългогодишния и неуморен труд на просветителите, бе организирано тържество в ГХГ „Асен и Илия Пейкови“.

Празника уважиха зам.-кметът Ахмед Мехмедов, председателят на ОбС Здравка Лалева, началникът на РУО – Габрово Георги Маринов, директори на училища, учители, ученици, приятели на Настоятелството.

„За мен е удоволствие да бъда тук, защото е навечерието на 1 ноември и още повече, че от уважение към българския учител, е нужно да казваме думата „Благодаря“. Затова искам да благодаря на всички, хора, които се трудят в образователната система за визията да обучават децата, за тяхната отдаденост. Няма възраст за учителя. Да си учител трябва да си отдаден на професията, не е клише, че това е призвание. Чест прави на Училищно настоятелство, че подаряват този празник като традиция многогодишна на територията на община Севлиево. Чест прави на Община Севлиево, че издигна националния флаг в центъра на града, в навечерието на 1 ноември, в знак на признателност и уважение към учителя – хората, които даряват труда си. Нека има още такива хубави поводи в навечерието на такива хубави дни за общността, която дава всичко от себе си за просперитета на българското образование“, каза в словото си Георги Маринов.

Учителите вдъхновители на поколения севлиевци поздравиха ученици от ОУ „Стефан Пешев“ и малките певци от класа по народно пеене при читалище „Развитие-1870“, с преподавател Цветина Маринова. „Няма по-вълнуващо „Благодаря“ от всичко това, което казват децата, специално, трогващо сърцето и душата. В навечерието на 1 ноември Ви благодаря, мили приятели. Винаги ще останете в сърцата ни, защото заедно сме посрещали прекрасни моменти и сме сътворили много за поколения севлиевци. Поздравителният адрес, който ще поставите някъде в дома ви, на видно място, ще топли сърцето и душата ви, защото е написано от нас с любов към вас. Приемете нашите най-сърдечни поздравления в името на доброто, в името на това, че творим за бъдещето на България. Да си учител не е просто професия, а призвание. Благодарим ви за всеотдайността, труда, професионализма, за частицата, която дарихте. Вашият труд е безкрайно ценен. Желая ви здраве, дълголетие, любов, признание от ученици и родители като съвременни будители и пазители на онова наследство, което съхраняваме като история и традиция. Продължавайте да носите в сърцата си огъня на възрожденското родолюбие и да дарявате на децата ни образованост с български дух в европейски измерения. Честити празник вдъхновители и добротворци!“, каза в словото си председателят на Училищното настоятелство Светла Георгиева.

Всички учители-вдъхновители получиха благодарствени адреси и керамични цветя. Първи признанието заслужиха Иван Томев – директор на ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“, Елка Генова – директор на ОУ „Васил Левски“ с. Шумата, Митко Петров – директор на ОУ „Св. Солунски братя“ с. Крамолин и зам.директорът на СУ „В. Левски“ Иванка Тотева.

Благодарност получиха и учителите: Йонка Косева и Евгения Нанова от СУ „В. Левски“, Ценка Начева от ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“, Светлана Петрова и Станимир Цингилев от ПГ „Марин Попов”, Жана Шивачева от ОУ „Христо Ботев“, Нели Нанкова от ОУ „Стефан Пешев“, Моника Рачева от ОУ „Емилиян Станев“, с. Ряховците, Светла Боянова от ОУ „Св. Солунски братя“, с. Крамолин, Румяна Копчева, Павлинка Енева, Христо Александров и Донко Донков от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, с. Душево, Мариянка Петрова и Иваничка Пеева от ДГ „Мечо Пух“, Тотка Георгиева, Тодорка Маринова, Галя Каратодорова и Светлана Маркова от ДГ „Слънце“, Веселина Георгиева от ДГ „Щастливо детство“.

За финал се вдигнаха наздравици с по чаша вино за здраве на будителите.

Сподели: