Четенето лекува, библиотекарите могат да изпишат най-добрата книга

Снимка: pixabay.com

Eкипи на Градска библиотека – Севлиево и НЧ „Св. Климент Охридски – 1899“ в Сенник участваха в професионално насочено тренингово обучение за запознаване с техники по библиотерапия в периода 14 – 17 май. В курса участваха 14 библиотекари, домакин бе габровската регионална библиотека.

Обучението проведе психологът Минчо Николов от Стара Загора – той, заедно с друг негов колега – д-р Дончо Дончев, са първите специалисти в България, разработили темата за лечението по време на личностни кризи чрез методите на библиотерапията – направление в общата психотерапия. Двамата провеждат ежегодни обучения за библиотекари, проявили желание към темата от 2016 година до днес и продължават своята мисия с вдъхновение и желание, споделяно от всички колеги, включили се в тези курсове.

Целта на библиотерапевтичните обучения за консултанти по библиотерапия е да се формират умения, чрез които библиотекарите биха могли да предоставят подкрепа на читатели, базирана на работа с различни литературни произведения. Чрез техниките на библиотерапията може да се въздейства върху читателската култура, определени елементи от личността на читателя, както и да се оказва емоционална подкрепа на хора в криза.

Още по темата:

Сподели: