Четирите лъвски фигури над река Росица отново са сред символите на Севлиево

Емблематичните лъвски фигури на моста на Кольо Фичето официално бяха открити вчера от кмета на града д-р Иван Иванов. Идеята Севлиево отново да има Лъвов мост е на Стоян Костадинов, Крум Табаков и Ахмет Ахмедов, а изработването на фигурите е дело на скулпторите Велизар Захариев,  Петър Александров и Деян Тодоров.

„Сега символично поставяме новото начало на старите лъвове на моста на Кольо Фичето“, каза кметът д-р Иван Иванов и подчерта, че тази година Община Севлиево обръща особено внимание на символите на Севлиево и даде пример с новооткритата преди дни ретроспективна изложба на Часовниковата кула.

Скулпторът Велизар Захариев изказа благодарности към кмета за доверието и оказаната за пореден път възможност да покаже своите умения.

„Като автор на модела за възстановяване на лъвските фигури си позволих да направя някои промени, които бяха с цел да постигна по-класически вид на работите, но се постарах да запазя духа и внушението на старите фигури“, сподели Велизар Захариев.

Историята на севлиевския мост припомни директорът на Историческия музей Найден Петров.

Старинният дъгов мост над река Росица при Севлиево е първото строено от майстора голямо инженерно съоръжение Кольо Фичето. Строежът му е започнал през 1857 г. и е завършен на следващата година. Първоначално мостът е бил дълъг 110 м и имал седем отвора. Повърхността му от средата неусетно се снижава към двата края, като средният свод е имал най-голям отвор и е бил по-висок от останалите. Стълбовете на моста са зидани от едър ломен камък и са заострени срещу течението на реката, както всъщност всички мостове, строени от майстора. Над заострената част е имало по един отвор с дъгов свод, през който водата е протичала при големи наводнения, каквито често ставали на река Росица.

Мостът на Никола Фичев е издържал на стихийните пролетни наводнения на 16 юни 1859 г., 9 май 1897 г. и 19 юни 1939 г. При последното наводнение е била разрушена само горната част на моста – парапетът и част от платното на шосето. При ремонт през 1924 мостът е продължен с 80 метра в хоризонталната площ от стоманобетонова част – изградени са пет отвора със странични тротоари и железни парапети.

През 1940 г. околийският инженер отрязал връхната част на стария мост и вече целият мост е станал с хоризонтална площ. В краищата на двата пиедестала са поставени по два стоящи лъва и тогава го нарекли „Лъвов мост“.

През 1971 г. след голям ремонт и изграждането на ново разширено платно, стария каменен мост се вижда само от алеите покрай реката, прекрасно място за разходка на севлиевци и гостите на града.

Сподели: