Шести национален фестивал “Семе българско” продължава традицията да съхранява и предава на поколенията българското в различните му измерения

За първи път Дом за семена отваря врати в парк “Казармите” в Севлиево

За шеста поредна година Община Севлиево е домакин и съорганизатор на Националния фестивал „Семе българско”, който тази година ще се проведе на 20 и 21 април 2019 г. в парк „Казармите”, в дните на едни от най-хубавите празници – Лазаровден и Цветница.

Шести национален фестивал “Семе българско” ще премине под мотото “Ние сме България”, а в специална книга посетителите ще имат възможност да споделят какво за тях е България. Организаторите на събитието вярват, че ако помним и говорим за всичко случило се по земите ни, ако пазим и съхраняваме своите култура, бит и традиции, ако си напомняме по-често, че страната ни е късче от Рая, то България ще пребъде.

И тази година организаторите на националния фестивал са подготвили богата програма, десетки инициативи, изложение на български продукти, демонстрации, конкурси, изложби, благотворителни каузи и множество предизвикателства към нашата принадлежност и дух.

В първия фестивален ден ще бъде представен обичаят “Лазаруване”, свързан с традициите по нашите земи, ще бъде показана и българската обредност, свързана с хляба. Родолюбиви нашенци ще подредят изложби, свързани с неповторимо красивата природа на страната ни, с изяществото на българките, с уникалните ни народни носии.

В рамките на двата фестивални дни на сцена ще се изявят ансамбъл „Тракия“, Илия Луков, Яница, ансамбъл „Развитие“, Севлиевската духова музика, ДФА „Габровче“ , ФТФ „Боженци“, Работилница за народни танци „Бяла Българка“, талантливите изпълнители на вокалните формации “UpStreem Voices” и “Децата на Севлиево”, читалищни състави, даровитите деца от детските градини в Севлиево.

Новата инициатива “Дом за семена” ще отправи предизвикателство към всички, които желаят да донесат, оставят и вземат за своите градини, семена от български сортове в специално монтираната инсталация в парк „Казармите“. Всеки участник в инициативата ще се превърне в пазител на българските семена и вкусове, в защитник на духа български, в разпространител на завещаното от предците ни.

Фондация „Искам бебе“ отново е партньор на фестивала, а севлиевските деца за шеста поредна година, ще творят с ръце и със сърце на тема „Цветни детски мечти“, в името на най-благородната кауза – появата на нов човешки живот. Събраните средства от благотворителният базар ще бъдат дарени на севлиевска двойка с репродуктивни проблеми.

Ще има много други вълнуващи моменти по време на фестивала, а от сайта на Община Севлиево и профила във фейсбук „Семе българско” ще научавате кога те ще се случат.

Очакваме ви на 20 и 21 април 2019 г. в парк “Казармите” в Севлиево,
където от кълна до върха, всичко ще е българско!

Още по темата:

Сподели: